Wat je niet wist over je energiecontract

Jouw energiecontract: 4 dingen die je moet weten

Wees alert en zorg ervoor dat de onderstaande 4 dingen in orde zijn met jouw energiecontract. Je wilt toch niet te veel betalen? Je bezighouden met een energiecontract is misschien niet je favoriete bezigheid, daarom houden we het kort en bondig.

Niet verlengen = hogere variabele tarieven

Een energiecontract sluit je meestal af voor 1, 2 of 3 jaar. Tegen het einde van die periode ontvang je een verlengaanbod van de energieleverancier. Ga je hier niet op in? Je blijft gewoon klant bij de energieleverancier, maar je contract wordt omgezet naar een variabel contract. Dat is maandelijks opzegbaar, wat fantastisch klinkt, maar je betaalt tot 25% meer per eenheid (kWh) stroom en gas (m3). Kortom, je gaat veel meer betalen. Verleng dus altijd je contract of stap over naar een andere energieleverancier.

Een hoge korting bij een overstap?

Iedere energieleverancier verwelkomd graag nieuwe klanten. Om het aantrekkelijk te maken stunten ze vaak met hoge kortingen. Deze korting wordt na het eerste jaar op de jaarrekening verwerkt. De hoogte van de korting hangt af van de duur van het contract en of je alleen stroom of ook gas afneemt. Laat je echter niet alleen verleiden door de hoogte van de korting, want als het tarief per eenheid stroom of gas een stuk hoger ligt dan bij andere leveranciers dan betaal je onderaan de streep nog steeds te veel. Om een goed beeld te krijgen wat de kosten zijn per jaar is het aan te raden om een energievergelijker in te vullen.

Extra belastingvoordeel in 2020

In 2019 kreeg iedereen die stroom afnam op zijn jaarrekening een vermindering van 311,62 euro op de energiebelasting. In 2020 is dit maar liefst 527,17 euro. Dat scheelt dus al zo’n 200 euro op jaarbasis. Veel huishoudens kunnen echter nog meer besparen, omdat de energietarieven (de prijs per eenheid) alleen al in 2020 met 10% gedaald zijn. Dit kun je terugvinden op de website van het CBS.

Stel, je kunt je energiecontract verlengen of je stapt over naar een andere energiemaatschappij, dan is de kans op een besparing van 10% of hoger erg groot ten opzichte van je huidige contract.

Overstappen kan vanaf 2 maanden voor het einde van je contract

Heb jij een mooie energie aanbieding gevonden door energie te vergelijken? Je kunt 2 maanden voor het einde van je huidige energiecontract al een overstap regelen. In de laatste 2 maanden blijf je dan nog wel energie afnemen bij je huidige leverancier, maar daarna wordt alles automatisch omgezet en word je direct klant bij de nieuwe energieleverancier. Overstappen is echt super eenvoudig tegenwoordig. Je hoeft alleen het nieuwe energiecontract af te sluiten. De nieuwe energieleverancier zorgt voor de rest. Zij zeggen je huidige contract dus op en je komt nooit zonder stroom te zitten.

15 minuten de tijd nemen scheelt voor sommige huishoudens echt honderden euro’s per jaar
Dus neem even de tijd om te kijken of je beter af bent met een verlenging bij je huidige leverancier of door over te stappen naar een andere leverancier.

Energie vergelijken
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *