GOEDKOOPSTE SIM ONLY ABONNEMENT 2023

GOEDKOOPSTE SIM ONLY ABONNEMENT 2023

Steeds meer consumenten kiezen voor een sim only abonnement. Een sim only abonnement is een mobiele telefoonabonnement, zonder dat men daarbij een telefoon krijgt. Het enige dat de consument ontvangt, is een simkaart die hij in de telefoon kan installeren.

De consument regelt dus zelf een telefoon die hij kan gebruiken. Omdat er geen telefoon bij het pakket is inbegrepen, zijn de kosten van sim only een stuk lager. Steeds meer mensen kiezen voor sim only omdat ze nog een telefoon hebben die ze nog kunnen gebruiken, of omdat ze zelf een nieuwe telefoon willen kopen.

De keuze voor sim only heeft verschillende voordelen. Zo krijgt men een hogere databundel voor hetzelfde bedrag als een mobiel abonnement met telefoon. Daarnaast is er ook geen registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel, waardoor het abonnement niet als schuld wordt gezien.

BEOORDELINGEN SIM ONLY ABONNEMENTEN

ProviderConsumentenbondBekijk pakketten
Ben8,6Meer informatie
Hollandsnieuwe8,9Meer informatie
KPN8,3Meer informatie
Lebara-Meer informatie
Simpel9,0Meer informatie
Simyo9,1Meer informatie
Tele28,1Meer informatie
T-Mobile8,5Meer informatie
Vodafone8,3Meer informatie
Youfone8,7Meer informatie
Budget Mobiel-Meer informatie

ZO WERKT EEN SIM ONLY ABONNEMENT

Een sim only abonnement werkt aan de hand van enkel een simkaartje. Wanneer er een contract wordt afgesloten, verstuurt de mobiele aanbieder enkel een simkaart die de gebruiker in zijn telefoon kan installeren. Verder ontvangt hij niets. Dit betekent dat de afnemer zelf een telefoon moet regelen.

In veel gevallen hebben mensen die voor sim only kiezen al een telefoon die nog een paar jaar mee kan. Een mobiele telefoonabonnement met een mobiele telefoon is dan niet nodig. Vaak is het bovendien goedkoper om zelf een mobiele telefoon aan te schaffen. Er kan in ieder geval voorkomen worden dat er een BKR-registratie plaatsvindt. Bij mobiele abonnementen met telefoon wordt vanaf een waarde van 250 euro wel een registratie gedaan. Bij een sim only abonnement is dit niet het geval, omdat er geen sprake is van een krediet.

Zelf een telefoon regelen
Een sim only abonnement wordt soms ervaren als onhandig. Bij een mobiel abonnement met telefoon krijgt de gebruiker immers een telefoon, waardoor men in één keer kan beginnen met bellen, sms’en en internet. Maar meestal is er nog een telefoon die prima voldoet. In dat geval is een sim only abonnement een goedkopere keuze.

Bovendien kan men ook zelf een telefoon aanschaffen in de winkel en deze in een keer voldoen. Er is dan geen noodzaak tot een BKR-registratie. Een andere manier om goedkoop een telefoon te regelen is door deze tweedehands aan te schaffen. Zo is het mogelijk om het goedkoopste sim only abonnement 2023 te vinden.

Geen registratie bij het BKR
De laatste tijd is er veel te doen geweest over de registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel vanwege mobiele abonnementen. Mobiele providers hadden abonnementen met mobiele telefoon jarenlang als een ‘cadeau’ bestempeld. Daarbij werd vermeld dat wie een abonnement afsloot, een gratis telefoon geleverd kreeg.

In de praktijk was dat niet het geval; men betaalde een deel van het mobiele abonnement als verbruikskosten, maar een ander deel bleek uit de afbetaling van de mobiele telefoon te bestaan. De rechter heeft daarover besloten dat dit in de praktijk betekent dat men gebruikmaakt van een krediet.

Daarom specificeren mobiele providers de rekening nu wel. Dus is precies duidelijk wat men betaalt voor het abonnement en de smartphone. Telefoons met een waarde boven de 250 euro worden geregistreerd bij het BKR als een lening. Dit kan van invloed zijn op andere leningen zoals bijvoorbeeld de hypotheek. Daarom is het verstandig voor een sim only abonnement te kiezen.

DATABUNDEL

Uit onderzoek uit 2017 blijkt dat de gemiddelde consument 120 belminuten en 1,4 GB per maand aan dataverkeer gebruikt. Dat is zo’n 1400 MB per maand. De meeste virtuele providers bieden kleinere abonnementen aan, waarbij men kan besparen op het maandelijkse bedrag.

Veel consumenten kiezen grotere databundels. Dit omdat zij bang zijn dat wanneer men een te kleine bundel heeft, dat er extra kosten bij komen kijken. Het is verstandig een iets grotere bundel te kiezen, maar de bundel beperkt te houden. Kies daarom een bundel die past.

Welke databundel moet ik kiezen?
Benieuwd welke databundel het beste bij de consument past in 2023? Dan is het aangeraden eens een datamanager te gebruiken. Met een dergelijke app is het mogelijk om het datagebruik bij te houden. Het dataverkeer geeft een goede indicatie van welke databundel het meest geschikt is.

Kies daarom voor een databundel die niet te groot is, maar ook niet te klein. Doorgaans is een databundel van 2GB ruim voldoende, al is dit afhankelijk van het verbruik en kan dit per persoon wisselen. Houd daarnaast ook het aantal belminuten bij.

Data meenemen naar volgende maand
Het is belangrijk een databundel te kiezen die goed bij de persoonlijke wensen past. Het is een veel gestelde vraag, maar in de praktijk is het vaak niet mogelijk om de databundels en belbundels mee te nemen naar een volgende maand. De Consumentenbond heeft zich al regelmatig hard gemaakt voor een mogelijkheid om (een deel van) de data op te kunnen tellen bij een volgende maand. Hun standpunt is dat er wel voor betaald is, maar dat de data niet gebruikt is.

Tot nu toe is het bij geen enkele provider mogelijk om data op te sparen en mee te nemen naar een volgende maand. Daarom is het kiezen voor een juiste databundel erg belangrijk. Blijkt achteraf dat de databundel te klein is? Veel aanbieders bieden tegenwoordig de mogelijkheid om de databundel naar boven bij te stellen. Men hoeft dus niet meer te wachten tot het contract is afgelopen. Bij sommige aanbieders is het ook mogelijk om de databundel tussentijds naar beneden bij te stellen. Zo is het goedkoopste sim only abonnement 2023 te vinden.

Data in het buitenland gebruiken (roaming)
Sinds juni 2017 is het mogelijk om tegen dezelfde tarieven als in Nederland de databundel binnen de Europese Unie te gebruiken. Dat komt doordat de Europese Unie zogenaamde roaming regels heeft opgesteld. Het is dus niet meer nodig om de telefoon uit te schakelen wanneer men naar het buitenland reist.

Lees alvorens in het buitenland gebruik te maken van roaming eerst de regels. Sommige aanbieders bieden namelijk slechts een deel van de databundel in het buitenland aan. Sim only aanbieder T-Mobile heeft bijvoorbeeld het zogenaamde unlimited abonnement, maar er kan slechts 18 GB in het buitenland gebruikt worden. Dit is conform de regels van de Europese Unie.

Bij een provider als KPN is er geen ongelimiteerde databundel, maar kan men bij een bundel van 50GB deze volledig in de Europese Unie gebruiken. Controleer daarom het verbruik en kies voor een ruime databundel. Het is ook mogelijk eventueel extra MB’s bij te kopen wanneer men naar het buitenland reist.

DE JUISTE PROVIDER KIEZEN

Het kiezen van het goedkoopste sim only abonnement 2023 kan best ingewikkeld zijn. Er is een groot aanbod aan verschillende providers die ieder hun eigen sim only pakketten aanbieden. Het gaat hier niet alleen om de databundel en het aantal belminuten, maar ook om de provider zelf. Staat de provider goed aangeschreven? Hoe is de dekking in het gebied? Waar in het ene gebied provider A een optimale dekking en snelheid biedt, is provider B in een andere regio beter.

Daarom is het belangrijk de verschillen te kennen tussen netwerken en virtuele providers. Virtuele providers maken gebruik van de grote netwerken. In Nederland zijn er vier grote netwerken. Dit betekent dat als de ontvangst van een netwerk niet goed is, de virtuele provider ook niet goed ontvangen zal kunnen worden.

Netwerken
In Nederland zijn er momenteel vier grote netwerken. Deze grote netwerken bieden doorgaans een iets hogere datasnelheid van de virtuele providers. Hoe hoog de snelheid precies ligt, is onder meer afhankelijk van het bereik en de capaciteit op de zendmast. Wanneer het druk is, is de doorvoersnelheid minder. Wanneer men dichterbij de mast staat, kan de snelheid fors toenemen.

In de regel is een netwerk iets duurder dan een virtuele provider. Dat heeft ook met het aanbod te maken. Op zoek naar een kleine databundel? Dan is een virtuele provider vaak beter als goedkoopste sim only abonnement 2023. Wie een grote bundel wil, kan het beste kiezen voor een netwerk.

In Nederland zijn de vier grote netwerken: KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2. Deze netwerken hebben allen hun eigen infrastructuur. De infrastructuur wordt vaak verhuurd aan de kleinere, virtuele providers. In veel gevallen gaat het om dochterbedrijven. De grote netwerken hebben veel geïnvesteerd in hun eigen netwerken en masten, waardoor de prijzen ook iets hoger kunnen liggen. In ruil daarvoor krijgt de consument een groter abonnement met een hogere doorvoersnelheid.

Virtuele providers
De virtuele providers maken gebruik van de infrastructuur van de grote netwerken. Bij virtuele providers kan gedacht worden aan een provider als Simyo (KPN), Ben (T-Mobile) en HollandsNieuwe (Vodafone). Er zijn nog meer virtuele provider. Vaak staat op de website van de virtuele provider aangegeven van welk netwerk zij precies gebruikmaken.

Een virtuele provider is vaak een stuk goedkoper en dus ideaal voor het goedkoopste sim only abonnement 2023. In ruil daarvoor kan de snelheid iets lager liggen, maar vaak is het verschil te verwaarlozen. Verder zijn de databundels bij de virtuele providers verschillend in vergelijking met de grote netwerken. De belangrijkste oorzaak daarvan is, dat virtuele providers dataverkeer inkopen bij de grote netwerken.

Dit betekent niet dat wie klant wordt bij Simyo, ook automatisch klant wordt bij KPN. De virtuele providers hebben hun eigen administratie, klantenservice en kantoor. Daardoor krijgt men de service van de virtuele provider die hij gewend is. Virtuele providers staan ook bekend om hun lagere tarieven en voordelige actiekortingen.

Dekkingskaart
Een goede provider voor het goedkoopste sim only abonnement 2023 zoeken kan nog best ingewikkeld zijn. Vaak kiezen consumenten voor een provider na een aanbeveling van een vriend of vriendin of familielid. Toch is het goed mogelijk dat wanneer de ontvangst voor de een prima is, een ander veel meer problemen heeft. Dat kan afhankelijk zijn van het aantal zendmasten in de regio.

Daarom is het bij het vergelijken van sim only abonnementen raadzaam niet alleen te kijken naar de prijzen van een mobiel abonnement of de grootte van de databundel, maar ook naar de dekkingskaart. Vrijwel iedere provider heeft zo’n dekkingskaart op de eigen website gepubliceerd.

Voer op de dekkingskaart de postcode in. Er verschijnt dan een vlekkendiagram. Daarop staat precies aangegeven waar de dichtstbijzijnde masten staan en hoe de ontvangst in de regio is. De kleuren in de legenda geven aan of er een 3G, 4G of 4G+-verbinding mogelijk is. Het is ook mogelijk dat er regio’s te zien zijn waarbij geen kleur staat aangegeven. Dat betekent dat de provider in deze regio geen dekking heeft.

Het is dus belangrijk de dekking mee te laten wegen in de keuze voor de provider.

OVERSTAPPEN NAAR EEN ANDERE PROVIDER

Wanneer men vroeger wilde wisselen naar een andere provider, kreeg de consument te maken met verschillende nadelen. Zo was er een risico dat de klant een nieuw nummer kreeg en al zijn contacten op de hoogte moest stellen van een nummerwijziging. Het overstappen ging nog per brief, waarbij men eerst de oude provider op moest zeggen en dan tijdelijk zonder verbinding zat.

Tegenwoordig is de overstapprocedure flink verbeterd tussen de verschillende providers. Overstappen gaat heel eenvoudig. Doorgaans mag men al zes maanden voor het einde van het contract een overstap kenbaar maken. Men moet nog wel het hele contract uitzitten. Daarna zet de provider een aanvraag door bij de huidige provider. Daarbij kan er gevraagd worden om nummerbehoud. Bovendien zegt de nieuwe provider het contract op; de consument hoeft dus zelf nog weinig actie te ondernemen.

Looptijd contract
Houd bij het kiezen van een sim only abonnement wel rekening met de looptijd van het contract. De goedkoopste sim only abonnementen 2023 hebben vaak een looptijd van twee jaar. Wanneer men binnen deze twee jaar van provider wil wisselen, kan men een boete opgelegd krijgen of moet hij de resterende maanden vergoeden. Het is dus raadzaam goed te kijken naar de duur van het contract.

De meeste sim only providers bieden tegen een kleine meerprijs een contract van een jaar aan. Deze is gemiddeld een euro per maand duurder. Daarnaast zijn er een aantal providers die ook maandelijks opzegbare contracten aanbieden. Hier geldt vaak wel een opzegtermijn van een maand. Lees voor het afsluiten van een sim only abonnement daarom altijd eerst de voorwaarden aandachtig door.

ALLE SIM ONLY ABONNEMENTEN VERGELIJKEN

Hier kan je eenvoudig en snel alle sim only abonnement van 2023 vergelijken. Het aanbod van sim only abonnement wijzigt continu waardoor wij altijd bezig zijn de meest recente sim only abonnementen weer te geven. Gebruik de filters van de sim only vergelijker om je voorkeuren aan te geven en je ziet direct welk sim only abonnement het goedkoopste is in 2023.