DE BESTE (DOORLOPENDE) REISVERZEKERING 2022

Wat is de beste (doorlopende) reisverzekering voor jou?

Het afsluiten van een (doorlopende) reisverzekering is aan te raden als je in 2022 op vakantie gaat. Indien je eenmalig op vakantie gaat is een eenmalige reisverzekering wellicht de voordeligste optie, maar als je vaker reist is de doorlopende reisverzekering meestal aan te raden. Een bijkomend voordeel van de doorlopende reisverzekering is dat je vaak ook gedekt bent mocht er iets fout gaan tijdens een dagtrip.

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel reisverzekeraars en websites met informatie over reisverzekeringen. Met zoveel verspreide informatie is het best lastig om een goed overzicht te krijgen van de mogelijkheden en wat de beste reisverzekering van 2022 is voor jou. Om die reden vatten wij alle informatie over (doorlopende) reisverzekeringen samen en laten wij in overzichtelijke tabellen zien wat de voor- en nadelen zijn per reisverzekeraar. Ook laten wij je snel en duidelijk zien hoe de verschillende reisverzekeraars beoordeeld worden door hun klanten en diverse onafhankelijke testen.

Het is alvast goed om te weten dat de vraag “Wat is de beste reisverzekering van 2022?” niet voor iedereen hetzelfde antwoord heeft. De ene consument zoekt bewust naar de goedkoopste reisverzekering, terwijl de andere consument liever kiest voor een reisverzekering met een uitgebreidere dekking. Lees verder en kies moeiteloos de beste reisverzekering voor jouw situatie.

BEOORDELINGEN VAN REISVERZEKERINGEN

De reisverzekeringen die in Nederland aangeboden worden komen regelmatig naar voren in testen. Partijen zoals Independer en de Consumentenbond kijken naar de premie die betaald moet worden en hoe zich dat verhoudt ten opzichte van de polisvoorwaarden. Wij hebben een tabel gemaakt van de bekendste Nederlandse reisverzekeraars met de bijbehorende testresultaten. Indien er geen cijfer bijstaat, is de reisverzekeraar niet meegenomen in de test. Aan de hand van de cijfers binnen een test kan je goed afleiden welke reisverzekeraar goed beoordeeld wordt en welke minder. De testresultaten van Independer en de Consumentenbond zijn hieronder te vinden:

VerzekeraarConsumentenbondIndependerAfsluiten
ABN AMRO7,58,0Meer informatie
Aegon6,77,2Meer informatie
Centraal beheer7,08,3Meer informatie
De Internationale-7,1Meer informatie
FBTO6,87,9Meer informatie
HEMA6,8-Meer informatie
Inshared6,9-Meer informatie
Nationale Nederlanden7,4-Meer informatie
OHRA8,37,6Meer informatie
Univé7,2
7,4Meer informatie
Verzekeruzelf -8,0Meer informatie
Allianz7,17,4
ASR-7,3
Avéro Achmea-7,4
de Goudse-6,3
SNS Bank-7,4
Unigarant--

DOORLOPENDE OF KORTLOPENDE REISVERZEKERING?

Als je goed verzekerd op reis wilt gaan in 2022, dan moet je bij het afsluiten van een reisverzekering bepalen of je één enkele reis wilt verzekeren of dat je alle reizen van het hele jaar wilt verzekeren. Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor één enkele reis af terwijl je met een doorlopende reisverzekering alle reizen van het jaar verzekerd hebt. In veel gevallen kan de keuze voor een doorlopende reisverzekering aanzienlijk voordeliger zijn dat de kortlopende reisverzekering.

De keuze hangt af van de gezinssamenstelling en hoeveel dagen je op vakantie bent. Als je met een gezin drie weken of langer per jaar op vakantie gaat is het beter om een doorlopende reisverzekering te kiezen. Voor alleenstaanden is de doorlopende reisverzekering goedkoper bij vier weken vakantie. Reis je minder? Kies dan voor de kortlopende reisverzekering om het nodige geld te besparen in 2022.

DOORLOPENDE REISVERZEKERINGEN DEKKEN MEER

Doorlopende reisverzekeringen hebben vaak een uitgebreidere dekking dan de kortlopende reisverzekering. Het fijne is dat de verzekerde persoon gedekt is voor iedere vakantie, ook als je opeens besluit de volgende dag naar Londen te vertrekken. Het is dan te kort dag om nog een kortlopende reisverzekering af te sluiten. Een ander voordeel is dat je bij doorlopende reisverzekeringen vaak ook gedekt bent als je een dagje uit gaat in eigen land.

Met de doorlopende reisverzekering ben je dus altijd verzekerd. Welke dekkingen de verzekering heeft leggen we in het volgende hoofdstuk uit. Het is niet wettelijk vastgelegd welke dekkingen er minimaal in een reisverzekering moeten zitten, dus let goed op de verschillen. Doorlopende reisverzekeringen vergelijken is dus zeker noodzakelijk! Als iets niet standaard gedekt wordt, kunnen deze meestal tegen een kleine vergoeding alsnog meeverzekerd worden. Lees dus eerst de polisvoorwaarden voordat je een doorlopende reisverzekering afsluit.

WELKE DEKKINGEN HOREN BIJ DE BESTE REISVERZEKERING 2022?

Het is belangrijk om op een aantal zaken te letten bij het afsluiten van een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Welke dekkingen jij belangrijk vindt om mee te nemen is natuurlijk persoonlijk en erg afhankelijk van de reizen die jij verwacht te gaan maken. Vraag jezelf dus eerst af naar welke bestemmingen je wilt gaan in 2022. Ga je bijvoorbeeld op wintersport? Daar is vaak een aparte dekking voor die je kunt toevoegen aan de polis. Of ga jij naar de jungle in Zuid-Amerika? Vanwege het vochtige klimaat is vochtschade aan elektronica een stuk groter.

Autopechhulp
Ga je regelmatig met de auto op vakantie? Dan is de autopechhulp een verstandige keuze om toe te voegen aan de reisverzekering mocht dit nog niet gedekt zijn door andere partijen. Als je lid bent van de ANWB of een pechhulp kaart van de dealer hebt dan is dit risico soms al afgedekt. Controleer dat dus eerst even goed. Niet alleen pech onderweg wordt in een reisverzekering gedekt, vaak wordt de terugkeer naar Nederland ook netjes geregeld. De autopechhulp zit standaard nooit in een reisverzekering, dus je moet deze er echdt als aanvullende dekking aan toevoegen. Er zijn ook een aantal reisverzekeraars die autopechhulp helemaal niet dekken, dus dat zou geen goede verzekeraar zijn als je regelmatig met de auto op vakantie gaat. Let wel op dat er vaak maximumprijzen aan de vergoedingen zijn verbonden en oudere auto’s worden soms uitgesloten van de dekking.

Je verwacht misschien dat vervangend vervoer ook onder autopechhulp valt, maar meestal valt dit onder buitengewone kosten (zie hieronder). Deze module dekt de kosten alleen als het voertuig na twee dagen niet gerepareerd is. De overnachting in bijvoorbeeld een hotel krijgt men ook deze kosten vergoed, tot een maximum.

Bagage
Word je bagage op vakantie gestolen of ben je bagage verloren? De module bagage geeft hier de optimale dekking voor. Als je deze dekking toevoegt aan de reisverzekering dan kan je sowieso selecteren tot welk bedrag je het wilt laten verzekeren. Hoe hoger het te verzekeren bedrag, hoe hoger de premie voor de reisverzekering. Bedenkt dus van te voren goed hoeveel euro aan waarde je ongeveer meeneemt tijdens reizen. Controleer in de polisvoorwaarden wel goed of alle bagage gedekt wordt. Soms worden bepaalde items niet gedekt of krijg je een lagere vergoeding zoals bij brillen en fotocamera’s.

Medische kosten
Medische kosten in het buitenland kunnen bizar hoog zijn. De rekening die je voorgeschoteld krijgt is vaak een ‘toeristentarief’ met de wetenschap dat toeristen vaak verzekerd zijn en er niet zo moeilijk over doen. Kijk allereerst welke kosten je huidige zorgverzekering in het buitenland dekken. Mochten ze een dekking geven in Europese en niet-Europese landen, kijk dan goed hoeveel er vergoed wordt. Soms vergoeden ze een behandeling wel, maar tegen het Nederlandse tarief. Mocht het tarief in het buitenland veel hoger zijn dan krijg je dus niet alles vergoed. Een andere reden om medische kosten mee te nemen is dat je eigen risico, van je Nederlandse zorgverzekering, soms vergoed wordt door de reisverzekering.

Wintersport en andere extreme sporten
Ga je op wintersport of doe je aan extreme sporten zoals bergklimmen of duiken? Dit valt buiten eerder genoemde dekkingen, omdat het risico op ongelukken een stuk groter is. Je moet je hier dus aanvullende voor verzekeringen door de module toe te voegen aan de reisverzekering. Buiten de piste skiën is zonder begeleiding nooit verzekerd. Voor langlaufen is geen wintersportdekking noodzakelijk.

Recreatief duiken is bij iedere reisverzekering gedekt. De duikuitrusting valt onder het onderdeel bagagedekking. Je hebt dus geen aparte ‘onderwatersportverzekering’ nodig. Overleg van tevoren met de verzekeraar als je twijfelt over de dekking van een extreme sport.

Buitengewone kosten
Tenslotte zijn er nog buitengewone kosten. Bijna iedere reisverzekering dekt de buitengewone kosten. Het hoort tot de standaarddekking van de reisverzekering. Onder meer hulpverlening door een alarmcentrale wordt gedekt. Je maakt bijvoorbeeld kosten als je je paspoort verliest en een nieuwe aan moet vragen. Ook deze kosten worden gedekt.

Beste reisverzekering voor het verzekeren van bagage

REISVERZEKERING BINNEN NEDERLAND

Veel Nederlanders hebben een doorlopende reisverzekering. Zo is men altijd verzekerd bij reizen. Vakantie in eigen land wordt steeds populairder. Zelfs een weekendje weg kan door de doorlopende reisverzekering al als vakantie worden gerekend. De vraag is of men voor reizen in Nederland een reisverzekering nodig heeft. Het antwoord is: ja, in sommige gevallen. Want voor medische hulp is het afsluiten van een reisverzekering binnen Nederland niet nodig. Daarvoor is het mogelijk aanspraak te maken op de toch al wettelijk verplichte zorgverzekering.

Een reisverzekering voor reizen in Nederland kan toch een goede keuze zijn. Bijvoorbeeld als er sprake is van schade of diefstal aan de bagage, schade aan het verblijf of wanneer er aanspraak moet worden gemaakt op pechhulp.

Ook op vakantie in Nederland kan er namelijk best iets met de bagage gebeuren. Bijvoorbeeld door het laten vallen van een duur voorwerp zoals een camera of diefstal van een smartphone. Op het moment dat men zijn spullen heeft ingepakt en deze buiten de woning brengt, vervalt het recht op de inboedelverzekering. Een reisverzekering is dus zeker een goed idee voor iedereen die op vakantie gaat en geen buitenshuisverzekering heeft.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat men in Nederland verblijft in een vakantiehuisje of op een hotelkamer. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zelfs als men heel voorzichtig is, kan het toch voorkomen dat er schade ontstaat. Bijvoorbeeld door het kapotmaken van een spiegel of iets dergelijks. Bij een gebroken drinkglas is de schade gemakkelijk zelf te vergoeden. Maar wanneer het gaat om grotere schade, kan het hotel de bezoeker aansprakelijk stellen. In zo’n geval is de vakantieganger niet gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering. Het is dan noodzakelijk om een reisverzekering te hebben, want deze heeft wel de juiste dekking voor dit soort gevallen.

Dat geldt ook voor pechhulp. Het kan immers voorkomen dat de auto op weg naar het verblijf of juist op de terugweg naar huis mankementen begint te vertonen. Daardoor staat men uiteindelijk aan de kant van de weg te wachten op de wegenwacht. Zeker wanneer men geen lid is van de ANWB, kan het raadzaam zijn om de reisverzekering uit te breiden met pechhulp. Niet alle verzekeraars hebben pechhulp standaard in het pakket van de reisverzekering. Dit is meestal een aanvullende module. De belangrijkste reden daarvoor is dat niet iedereen die op vakantie gaat een auto heeft. Door de kiezen voor ‘automobilistenhulp’ of ‘pechhulp’ bij de reisverzekering is het mogelijk een verzekering af te sluiten tegen dot soort situaties.

Men kan dan hulp verwachten wanneer er pech ontstaat. En de verzekering gaat nog een stapje verder, want als de auto niet ter plekke te herstellen blijkt, heeft de verzekerde recht op vervangend vervoer. Zo kan men toch zorgeloos op vakantie gaan. Ook in Nederland komt een reisverzekering dus in sommige gevallen goed van pas.

IS EEN (DOORLOPENDE) REISVERZEKERING VERPLICHT?

Het afsluiten van een kortlopende of doorlopende reisverzekering is geen verplichting. Toch is het wel handig om een reisverzekering af te sluiten om onverwacht hoge kosten uit te sluiten. Kosten bij verlies van bagage, schade aan bezittingen, onverwachte medische kosten of kosten aan de auto…. je zit er niet op te wachten. Zeker tijdens je welverdiende vakantie niet. Met andere woorden: een reisverzekering is geen verplichting, maar wel een must voor iedereen die op reis gaat.

AANVULLEND VERZEKEREN

Het komt soms voor dat je een aanvullende reisverzekering bovenop je doorlopende reisverzekering nodig. Dit heeft te maken met zaken die in je normale reisverzekering nog niet gedekt zijn. Controleer voor het afsluiten van een doorlopende reisverzekering wat er gedekt is. Sommige zaken worden namelijk niet in een doorlopende reisverzekering gedekt, waardoor je uiteindelijk ook een aanvullende verzekering nodig hebt. In veel gevallen is dit bijvoorbeeld noodzakelijk bij wintersport en andere bijzondere sporten. Een annuleringsverzekering is in sommige gevallen ook een vorm van een aanvullende dekking. Over de annuleringsverzekering vind je in het volgende hoofdstuk meer informatie.

De doorlopende reisverzekering kan je afsluiten met Europadekking en de Werelddekking. De werelddekking biedt doorgaans precies hetzelfde als de Europadekking, wat betekent dat een aanvullende verzekering ook in dit geval noodzakelijk kan zijn. Een voorbeeld van een aanvullende verzekering is bijvoorbeeld de dekking tegen terrorisme en natuurrampen. Beide situaties komen tegenwoordig steeds vaker voor, waardoor het raadzaam is een dergelijke aanvullende dekking af te sluiten.

Een ander voorbeeld dat regelmatig voorkomt is de dekking voor schaden naar aanleiding van bijzondere sporten. Wintersporten, bergklimmen, duiken en andere bijzondere of risicovolle sporten worden meestal niet meer door de reisverzekering gedekt. In dat geval is een aanvullende dekking voor bijzondere sporten noodzakelijk. Je bent hierdoor bijvoorbeeld verzekerd van diefstal van je wintersportkleding, maar ook op een gipsvlucht mocht je iets breken. Kijk goed of een dekking niet al in de aanvullende verzekering is opgenomen. Bij langlaufen en duiken is dat bijvoorbeeld wel het geval.

REISVERZEKERINGEN EN CORONAVIRUS

Sinds het begin van 2022 hebben we te maken met een nieuw virus waar we niet omheen kunnen. Dit is het coronavirus en deze kan de reisplannen behoorlijk in de war schoppen. Verzekerden die voor het uitbreken van het coronavirus een reis hadden geboekt en daarbij een reisverzekering hadden afgesloten, konden de reis soms zonder gevolgen annuleren. De gemaakte kosten – zoals bijvoorbeeld de annuleerboete voor het hotel – konden dan bij de verzekeraar worden opgegeven. Dit heeft ertoe geleid dat verzekeraars behoorlijk wat vergoedingen hebben moeten uitvoeren. Om deze reden hebben de meeste reisverzekeraars hun polis aangepast op de omstandigheden. Een uitbraak van een pandemie wordt sindsdien niet meer standaard vergoed. Het is dus raadzaam van tevoren de polisvoorwaarden goed door te lezen, alvorens een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Er zijn wel een aantal zaken die doorgaans gelden voor het afsluiten van een reisverzekering en het coronavirus.

Wie reist naar een land waar een geel reisadvies voor geldt, heeft meestal wel dekking van zijn reisverzekering. Maar let op; niet alle reisverzekeraars bieden deze mogelijkheid. Dit is afhankelijk van de polis. Lees dus altijd eerst de polisvoorwaarden alvorens de verzekering af te sluiten.

Wanneer men reist naar een land met een oranje of rode code, betekent dit dat men alleen in noodzakelijke gevallen naar het land mag reizen. Is er een familielid in het buitenland dat spoedig zal overlijden, dan is dit een noodzakelijke reden om naar dit land te gaan. Maar dit geldt zeker niet voor vakanties. Daardoor is het ook niet zeker of men dekking heeft met de reisverzekering. Sommige verzekeraars bieden helemaal geen dekking meer, andere verzekeraars bieden alleen dekking voor niet-coronagerelateerde zaken. Het is dus belangrijk om contact op te nemen met de reisverzekeraar voor meer informatie.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat een derde van alle reisverzekeringen het verblijf in oranje gebieden helemaal niet dekt. Ook als men in een oranje gebiedt zit en de schade niets te maken heeft met corona, wordt de schade niet uitgekeerd. Bekijk voor vertrek of er sprake is van code oranje of rood en wat dat betekent volgens de polisvoorwaarden van de verzekeraar.

Als het reisadvies van de bestemming wijzigt terwijl men daar al is, dan blijft de dekking van de reisverzekering bestaan tot het moment dat men naar huis zou moeten kunnen gaan. Blijft men toch langer, dan vervalt de dekking. Bij een gewijzigd reisadvies wordt er bovendien niet altijd gerepatrieerd door de reisverzekeraar. Vaak zijn daaraan extra kosten verbonden.

WAT IS DE LOOPTIJD EN MAXIMALE REISDUUR VAN EEN REISVERZEKERING

Eerder op deze pagina is al het verschil tussen een doorlopende reisverzekering en een kortlopende reisverzekering uitgelegd. In de meeste gevallen is een doorlopende reisverzekering goedkoper, zeker als je meerdere malen per jaar naar het buitenland gaat. Je moet er wel rekening mee houden dat een doorlopende reisverzekering een maximale dekking van één jaar heeft voor schade en diefstal binnen het dekkingsgebied (Europadekking of Werelddekking). Met een doorlopende reisverzekering kun je vaak maximaal 6 maanden achtereen gesloten op reis. Wie langer wegblijft, heeft mogelijk een andere soort verzekering nodig. Na een jaar is het mogelijk de verzekering nog eens te verlengen. Een ander voordeel van doorlopende reisverzekeringen, is dat je deze na het eerste jaar elke dag kunt opzeggen.

Beste reisverzekering voor een strandvakantie

WAT IS HET VERSCHIL MET EEN ANNULERINGSVERZEKERING?

Een annuleringsverzekering is niet hetzelfde als een doorlopende reisverzekering. In sommige gevallen is een annuleringsverzekering zelfs volledig los van de doorlopende reisverzekering af te sluiten. In andere gevallen kun je de annuleringsverzekering als extra dekking op de reeds bestaande verzekering nemen. Een doorlopende reisverzekering verzekert je tegen ongemakken op vakantie. Zoals bijvoorbeeld diefstal van persoonlijke bezittingen zoals een zonnebril of een smartphone. Een annuleringsverzekering biedt deze dekking in zijn geheel niet. Een annuleringsverzekering is alleen bedoeld om een deel van de gemaakte kosten van de reis te vergoeden, als deze onverhoopt toch niet door kan gaan.

Tot wanneer kan de consument een annuleringsverzekering boeken?
Veel mensen denken dat ze tot het laatste moment voor vertrek kunnen wachten met het boeken van een annuleringsverzekering. Dit is zeker niet het geval. Sterker nog; een annuleringsverzekering moet binnen zeven dagen na het boeken van de reis al worden afgesloten. Sommige verzekeraars zijn coulanter en geven veertien dagen de tijd om een annuleringsverzekering af te sluiten. Daarbij is de datum van het boeken van de reis leidend. Dit betekent dus ook dat bij het afsluiten van een annuleringsverzekering naar een boekdatum wordt gevraagd.

Het lijkt dan verleidelijk een foute datum op te geven, maar dit zal tot problemen leiden bij de dekking. Als er namelijk besloten wordt om de reis te annuleren, moet er altijd een kopie van de boeking overlegd worden. Het is dus belangrijk de annuleringsverzekering naar eer en geweten af te sluiten. Na zeven of 14 dagen na het boeken van de reis is het niet meer mogelijk nog een annuleringsverzekering af te sluiten.

Controleer bij het afsluiten van een reisverzekering altijd eerst of er al een annuleringsverzekering bij inbegrepen is. Bij de meeste doorlopende reisverzekering is de annuleringsverzekering namelijk al een apart onderdeel van de polis. Het is dan niet meer nodig een aparte annuleringsverzekering af te sluiten. Bij een doorlopende reisverzekering geldt dat deze na een jaar kan worden opgezegd. Daarna geldt er altijd een opzegtermijn van een maand.

Een annuleringsverzekering werkt anders. Deze wordt doorgaans alleen voor één reis afgesloten. Dit betekent dat wanneer de reis niet door kan gaan om belangrijke redenen die in de polis gedekt zijn, men de reis uitgekeerd krijgt. Maar let op; tegenwoordig is de meest voorkomende oorzaak van een geannuleerde reis het uitbreken van het coronavirus. In dat geval wordt een reis lang niet altijd meer gedekt. Het is dus belangrijk om bij het afsluiten van een annuleringsverzekeraar goed de polisvoorwaarden door te lezen.

De polisvoorwaarden geven uitsluitsel of een reis gedekt wordt of niet. Stel; men krijgt een week voor vertrek een ongeluk waarbij men een been breekt. Dit kan een reden zijn om niet te mogen vliegen. Een annuleringsverzekering kan dan van pas komen. Dat geldt ook voor als men al vertrokken is en er een overlijden binnen de familie plaatsvindt. Maar als men door corona het gevoel heeft liever niet op vakantie te gaan, dan is dit vaak geen reden om de reis te annuleren.

SCHADE CLAIMEN BIJ DE REISVERZEKERING

Schade aan een voorwerp of per ongeluk zelf schade veroorzaakt? Een reisverzekering is er niet voor niets, dus is een claim indienen de juiste manier om de schade weer vergoed te krijgen. Dat betekent niet dat het altijd gemakkelijk is om de schade vergoed te krijgen. Want bij het claimen van reisschade komt vaak veel papierwerk kijken. Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden. Belangrijk is dat bij de schadeclaim bewijsstukken worden gevoegd en dat de geclaimde schade voldoet aan de eisen van de polisvoorwaarden. Lees dus voor het afsluiten van een reisverzekering altijd eerst de polisvoorwaarden.

Bij een reisverzekering is de kans op afwijzing van een schadeclaim groot. Er zijn een aantal voorwaarden waarbij een schadeclaim wordt toegewezen. Zo moet de verzekerde hulp nodig hebben tijdens de reis. Er moet sprake zijn van een noodgeval, zoals een ziekenhuisopname. De verzekerde moet gedwongen extra kosten maken of de reis afbreken. In zo’n geval regelt de alarmcentrale een eerdere terugreis.

Verder moet er bij een schadeclaim altijd bewijs worden meegestuurd. Het gebeurt vrij vaak dat er consumenten zijn die oneerlijke claims opvoeren bij hun verzekeraar. Daardoor zijn reisverzekeraars tegenwoordig scherp op claims die verdacht lijken. Zeker bij diefstal van een smartphone is de kans op afwijzing groot. Het is dan belangrijk om een aankoopbon te kunnen tonen. Maar daarnaast moet de verzekerde ook bewijzen dat het item daadwerkelijk weg is. Bijvoorbeeld door een kopie van de aangifte op de bestemming mee te voegen. Vakantiefoto’s waarop de items nog te zien zijn, helpen ook mee.

Reisverzekeraars stellen bovendien eisen aan hoe verzekerden met hun spullen omgaan. Als ze twijfelen, dan wordt de claim afgewezen. Laat geen bagage achter in de auto achter. Laat anders de bagage uit het zicht. Laat nooit zaken als een portemonnee of smartphone achter in de auto. Zorg ervoor dat deze niet openlijk te zien zijn bij bijvoorbeeld het zwembad. Wie gaat kamperen, mag zijn kostbaarheden niet in de tent achterlaten of in een hotelkamer laten liggen. Wie gaat vliegen, moet deze spullen altijd meenemen in de handbagage.

Ten slotte: wie op vakantie gaat naar Australië, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Macedonië of Zwitserland, kan gebruikmaken van zijn EHIC. Dit is de zorgpas die de zorgverzekeraar ieder jaar opstuurt. Zo heeft men recht op medische hulp in het buitenland. De kaart geldt per persoon en moet dus voor ieder gezinslid worden aangevraagd. 

Wanneer de kosten hoger liggen dan wat de zorgverzekering normaal gesproken in Nederland vergoedt, is het mogelijk voor het resterende bedrag aanspraak te maken op de reisverzekering. Dat geldt ook voor het eventuele eigen risico, tenzij de reisverzekeraar dat nadrukkelijk heeft uitgesloten. We raden bij het claimen van zorgkosten aan eerst een beroep te doen op de zorgverzekeraar.

OVERSTAPPEN REISVERZEKERING: ZO WERKT HET

Afhankelijk van hoeveel men reist, kan een doorlopende reisverzekering een interessante optie zijn. In de regel betekent dit dat iedereen die meer dan 21 dagen per jaar op vakantie is, best doet een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Daarmee is het mogelijk verschillende risico’s van reizen in te dekken. Soms is het mogelijk dat de consument een goedkopere doorlopende reisverzekering tegenkomt. Het is dan mogelijk om over te stappen naar een andere verzekeraar. Maar meestal geldt er wel een contract en dus is het belangrijk om de geldigheidsduur te controleren.

Op het moment dat men wil overstappen naar een andere reisverzekeraar, is het slim eerst te kijken naar de persoonlijke wensen. Ook maakt het uit hoe vaak men gemiddeld per jaar reist. Denk bijvoorbeeld aan een stedentrip, familieweekend, wintersport en dergelijke. Tel alle dagen dat men per jaar aan het reizen is bij elkaar op.

Bovendien; waar moet een goede reisverzekering precies aan voldoen? Voor de een is een standaardvergoeding van de medische kosten al voldoende. De ander wil beter verzekerd zijn en wil dus ook aanvullende pechhulp of bagagedekking. Gelukkig bieden de meeste reisverzekeringen mogelijkheden aan om aanvullende dekkingen aan- en uit te zetten. Zo betaalt men dus nooit te veel en alleen voor hetgeen dat echt nodig is. Soms is het mogelijk om op basis van de leeftijd van de verzekerde of het feit dat men ook andere verzekeringen heeft, korting krijgen op de reisverzekering.

Er is een belangrijke reden om regelmatig over te stappen op een andere doorlopende reisverzekering. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt namelijk dat er voor consumenten een behoorlijke besparing te realiseren valt. Afhankelijk van de persoonlijke wensen is het mogelijk zo’n 20 tot 35 euro op jaarbasis te besparen. Een doorlopende reisverzekering bestaat uit twee soorten, afhankelijk van het dekkingsgebied. Zo kan men kiezen tussen Europa of de wereld. Het is mogelijk eventueel aanvullende dekkingen af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een wintersportmodule. Deze kan tussentijds aan- en uitgezet worden, zodat men niet het hele jaar hoeft te betalen voor een wintersportverzekering. Men hoeft dankzij een doorlopende reisverzekering niet steeds te denken aan de verzekering, iedere keer dat men op reis gaat.

Een reisverzekering heeft doorgaans een looptijd van een jaar. Na een jaar is het mogelijk om de verzekering dagelijks op te zeggen. Wanneer de consument opzegt, verloopt de verzekering een maand later. Daarna is het mogelijk eventueel over te stappen naar een andere verzekeraar.

REISVERZEKERINGEN VERGELIJKEN

Aan de hand van de bovenstaande informatie weet je welke reisverzekeraars over het algemeen een goede beoordeling krijgen en kan je ook voor jezelf bepalen wat een goede reisverzekering is voor jouw situatie. Om de beste reisverzekering van 2022 voor jou te selecteren hebben we een aantal gegevens nodig, zoals je geboortedatum en je persoonlijke voorkeuren betreft de reisverzekering zelf. De reisvergelijker laat direct zien welke verzekeraar de laagste premie heeft met jouw voorkeuren.

HANDIGE VIDEO'S OVER REISVERZEKERINGEN