BESTE WEBINAR SOFTWARE 2023

Als je een webinar wil organiseren, is het belangrijk dat je goed voor ogen hebt welke webinar software je kunt gebruiken. Daarom is webinar software vergelijken het beste wat je als eerste kunt doen. Maar voordat je dat gaat doen, leggen we je eerst uit wat een webinar is, welke soorten er zijn en hoe je webinar software het beste kunt vergelijken. Lees het op je gemak door en dan kun jij de beste keuze maken.

Webinar software vergelijken

Webinargeek

Webinarjam

GoToWebinar

Zoom

Livestorm

Demio

GetResponse

ClickMeeting

LiveWebinar

Prijs€19 - €249 p/m$499 - $999 p/j€89 p/m€74 - €6000 p/m€89 p/m€34 - €69 p/m€37 - €422 p/m€35 - €249 p/m€11 - €84 p/m
Korting op jaarbetaling25%10%18%20%20%
Aantal presentators2-62-611161-5231
Aantal deelnemers25 - 4000500 - 5000100-1000500-10000100-100050-1501000-10000010-1000100-500
Chat box✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️
Publieke & privéchat✔️✔️✔️✔️✔️✔️
Polls✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️
Quiz✔️✔️✔️
Call to Action✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️
E-mail herinneringen✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️
E-mail follow ups✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️
Autoresponder integratie5+10+4
Facebook pixel✔️✔️✔️✔️✔️
Zapier✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️
Automatische webinars✔️✔️✔️✔️✔️✔️
On demand webinars✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️
Hybride webinars (video-injectie)✔️✔️✔️✔️✔️
Betaalde webinars✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️
Opname mogelijk✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️
Statistieken✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️
Nederlandstalig✔️
AVG proof✔️✔️✔️✔️
Live chat support✔️✔️✔️✔️✔️✔️
Telefonische supportAdvanced✔️✔️
Onboard training€495Extra kosten✔️

Wat is een webinar?

Een webinar kan omschreven worden als een interactieve live-uitzending via het internet. Je kunt namelijk vanaf één locatie een presentatie geven aan alle deelnemers. Dit kan in een studio zijn, maar ook bij je thuis. Je hebt bij een webinar geen direct contact met je publiek. Maar communicatie is toch mogelijk dankzij diverse interactieve functies. Je zou hierbij kunnen denken aan een vragenlijst, maar ook aan chatvragen of door middel van polls. Op deze manier kun je op een fijne manier contact maken met je deelnemers. Je kunt tijdens een webinar een vraag beantwoorden, en nagaan of de inhoud goed is overgekomen. Je hebt verschillende soorten webinars en daar gaan we nu wat dieper op in.

Live webinars
Een webinar variant welke erg populair is, is een live webinar. Als deelnemers de live webinars willen volgen, dan kunnen zij daarvoor uit worden genodigd. Maar ze kunnen zich ook aanmelden via een formulier. Er wordt dan op de afgesproken datum en tijdstip een presentatie gegeven. Ieder live webinar is weer anders, sommige mensen maken graag gebruik van een chatroom, anderen liever van polls. Het kan zelfs zo zijn dat de presentator in beeld komt en dan live vragen zal beantwoorden die tijdens een webinar door deelnemers worden gesteld.

Automatische webinars
Veel mensen die een webinar hebben gegeven, kunnen de opname later nog gebruiken als automatische webinars. Dit wil dus zeggen dat je eigenlijk hetzelfde webinar nog een keer gaat delen. Alleen hoef jij het dan nog niet een keer te presenteren. Deze vorm wordt in het Engels ook wel evergreen webinars genoemd.

On demand webinars
Een andere naam voor on demand webinars is een opgenomen webinar. Een eerder gegeven webinar wordt dan online aangeboden aan deelnemers. Het kan ook een daarvoor opgenomen online presentatie zijn die ze dan kunnen bekijken. Het kan zijn dat mensen zich daarvoor moeten inschrijven, maar het kan ook een filmpje zijn dat ze zo kunnen bekijken. Meestal wordt een live webinar opgenomen zodat het later ook aangeboden kan worden. Hierdoor wordt het rendement verhoogd, want meer mensen kunnen de presentatie bekijken.

Welke webinar software is het beste?

Live webinars
Een webinar variant welke erg populair is, is een live webinar. Als deelnemers de live webinars willen volgen, dan kunnen zij daarvoor uit worden genodigd. Maar ze kunnen zich ook aanmelden via een formulier. Er wordt dan op de afgesproken datum en tijdstip een presentatie gegeven. Ieder live webinar is weer anders, sommige mensen maken graag gebruik van een chatroom, anderen liever van polls. Het kan zelfs zo zijn dat de presentator in beeld komt en dan live vragen zal beantwoorden die tijdens een webinar door deelnemers worden gesteld.

Hybride webinars
Je hebt ook nog de hybride webinars. Hierbij ga jij de focus volledig op de kijkers leggen. De presentatie is vaak vooraf al opgenomen en deze kun je dan uitzenden. Maar na de video sluit je het geheel dan live af. Dit wordt vaak gedaan bij een product demonstratie.

Hoe kies je de beste webinar software?

Je bent op zoek naar de beste webinar software, maar waar ga je dan naar op zoek? Wil je het eenmalig of langdurig gebruiken en wat zijn je wensen? Goed om je daar eens in te verdiepen! 

Eenmalig of langdurig
Er zijn verschillende mogelijkheden als je op zoek bent naar webinar software. Je kunt kiezen voor eenmalig gebruik (dit kan soms gratis zijn), of wil je liever langdurig gebruik? Hierbij kun je denken aan een abonnement, of een product aan te schaffen waarin je eenmalig gaat investeren en dan langere tijd gaat gebruiken. Het is maar net wat jij fijner vindt, maar als je eenmaal de voordelen van een webinar hebt mogen ervaren dan maak je er graag vaker gebruik van! 

Wat zijn je wensen?
Als je een webinar zo professioneel mogelijk aan wil pakken, dan kun je het beste kijken naar de betaalde systemen. Maar kost het je dan echt geld? Nee, je zou het namelijk kunnen zien als een investering die je gaat doen. Een systeem bespaart je namelijk erg veel tijd, je kunt op deze manier namelijk ook veel automatiseren (dit kan alleen bij betaalde webinar software).

Online ondernemen, dat is wat je graag wil doen toch? Natuurlijk wil jij dan succesvol zijn! Daar heb jij dan de beste webinar software voor nodig. Maar wat zijn je wensen? We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet en dan kun je kijken wat jij belangrijk vindt voordat je webinar software gaat vergelijken en aan de hand van welke kenmerken:

  • Is deelname en beheer via Windows, Apple en mobiele apparaten mogelijk? Deelnemers moeten een webinar natuurlijk wel via ieder apparaat kunnen volgen.  
  • De webinar software moet webbased zijn. Deelnemers moeten namelijk via alle populaire browsers gebruik kunnen maken van jouw webinar. 
  • Aanmeldproces. Kun je via de webinar software zorgen dat het aanmeldproces ook wordt ondersteund? Het kan je namelijk veel tijd besparen. 
  • Tijdens een webinar is het belangrijk dat de deelnemers je live kunnen zien. Maar het vraagt wel veel extra bandbreedte. Jij bent de presentator en dan moet je wel zorgen voor goede verlichting, zodat deelnemers je goed kunnen zien. 
  • Zijn dynamische presentaties mogelijk? Zou jij je beeldscherm kunnen delen? Als dat zo is, gaat dat zorgen voor flexibiliteit tijdens het presenteren. Op deze manier kun je een webpagina laten zien wanneer dat relevant is.
  • De chatfunctie is van groot belang, maar er zijn verschillende vormen mogelijk. Chatten met de presentator? Of mogen deelnemers ook in het openbaar chatten? Als deelnemers met elkaar chatten tijdens je webinar, kan dat zorgen voor goede interactie. Echter worden deelnemers zo ook afgeleid van jouw presentatie.
  • Polls mogelijk in een webinar? Uit onderzoek blijkt dat hierdoor de aandacht van deelnemers beter vast gehouden kan worden. De uitslagen van een poll kunnen dan nieuwe input zijn voor je presentatie.

Op welke kenmerken kun je webinar software vergelijken?

Er zijn verschillende kenmerken waar je naar kunt kijken als je webinar software wil vergelijken. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van een aantal belangrijke kenmerken die je niet mag vergeten! Bekijk wat voor jou het meest belangrijk is en dan kun je met een gerust hart de beste webinar software vergelijken en kiezen.

Opname mogelijkheid
Bij webinar software is het goed om te kijken naar de optie om je webinar op te nemen. Een opgenomen webinar kun je later altijd terugkijken. Het is voor jezelf ook leerzaam, je kunt dan altijd kijken naar wat jij de volgende keer anders/beter wil/kan doen. Als een webinar wordt uitgezonden, zijn er altijd mensen die geen tijd hebben. Het is voor hen dan fijn om een webinar later terug te kunnen kijken. Dit kan alleen als jij een opname mogelijkheid hebt bij je webinar en de link/video dan met hen gaat delen die op dat moment niet live waren. 

Scherm delen
Het kan bij een webinar fijn zijn als je je scherm kunt delen. Je kunt dan zelf live in beeld komen, maar ook je PowerPoint presentatie bijvoorbeeld. Maar als je dan nog iets toe wilt lichten aan de hand van bijvoorbeeld een webpagina, dan is het ook fijn als je dat op je scherm kunt delen. Dit is de reden dat veel mensen de voorkeur geven aan webinar software met de optie om een scherm te delen met de deelnemers.  

Chatbox functies
Tijdens een webinar kun je als deelnemer vaak vragen typen in het scherm. De presentator kan de vragen dan zien en live beantwoorden. Hierdoor is het voor jou als presentator snel duidelijk of dat informatie goed over is gekomen of dat mensen er toch vragen over hebben. Er kan dan direct op in worden gehaakt. Er bestaan ook chatbox functies waar deelnemers tijdens een webinar ook met elkaar kunnen chatten. Dit zorgt voor interactie, maar kan ook afleiden van de presentatie. Het is daarom goed om voor jezelf te overwegen welke chatbox functies jij belangrijk vindt bij je webinar software.

Poll functies
Door de poll functie te activeren bij webinar software, kun jij als presentator snel bekijken of dat de informatie goed is overgekomen. Het geeft je ook een goed beeld van wat mensen interessant vinden of wat ze eventueel nog missen. Daarnaast zorgt het ook voor interactie met de deelnemers en het kan je input geven voor je webinar. Als je hier graag gebruik van maakt dan is dat zeker een aandachtspunt bij het zoeken naar de beste webinar software.

Wat is belangrijk bij het kiezen van webinar software?

Call to action
Bij webinar software zijn er vaak verschillende opties voor call to action. Wat vind je daarin belangrijk? Wil je dat deelnemers ergens op kunnen klikken of zich ergens voor aan kunnen melden? Via een button bijvoorbeeld of door middel van een video?

Autoresponder e-mails
Webinar software kan je de optie bieden voor autoresponder e-mails. Hierbij kun je denken aan herinneringen voor mensen die zich hebben aangemeld om je webinar bij te wonen. Als je dit prettig vindt dan kun je daar rekening mee houden als je webinar software uit gaat kiezen.

Aantal hosts
Bij een webinar heeft een host een grote verantwoordelijkheid. Je geeft om te beginnen een sterke introductie, je wil namelijk de deelnemers vanaf het begin alert houden om je webinar te volgen. Je hebt de leiding, je stelt vragen en zorgt dat het gesprek op gang wordt gehouden. Interactie met deelnemers hoort er vaak ook bij (bijvoorbeeld middels de chat). Als het een uitgebreide presentatie is, of je gaat met tweeën presenteren omdat de één meer weet over het ene onderwerp, kan dat ook de voorkeur hebben. Je moet dan bij de webinar software wel kijken of dat er meerdere hosts gekozen kunnen worden.

Aantal deelnemers
Bij webinar software dien je ook te kijken naar hoeveel deelnemers zich aan kunnen melden. In het begin zijn het vaak kleinere groepen waar je genoegen mee neemt, maar als je bekend bent en grote lezingen gaat geven, dan is het vaak belangrijk dat er grotere aantallen deel kunnen nemen. Bij veel webinar software kun je uiteindelijk kiezen uit verschillende pakketten. Hoe duurder het pakket, hoe meer deelnemers je kunt toelaten.

Prijs
Qua prijs zijn er grote verschillen bij de webinar software. Het is daarom goed om na te gaan wat jij er maximaal aan kunt besteden. Is dat een bedrag per maand of per jaar? Ga voor jezelf ook na wat een webinar je op kan leveren, veel tijdswinst en geldbesparing (omdat je ook een aantal aspecten kunt automatiseren).

Statistieken
Bij webinar software is het mogelijk dat zij de statistieken voor je bijhouden. Hoeveel mensen hebben er deelgenomen aan een webinar? Hebben zij het volledige webinar gekeken? Deze en andere vragen kunnen dan beantwoord worden en geven je inzicht in de statistieken. Je kunt je hier dan eens goed in verdiepen en kijken wat jij kunt doen om te zorgen dat er de volgende keer meer mensen gebruik maken van je webinar bijvoorbeeld.

Klantenservice
Je hebt misschien nog wat vragen over de webinar software als je er gebruik van maakt. Het is dan belangrijk dat de klantenservice ook goed bereikbaar is. Wil jij dan gebruik kunnen maken van e-mail? Telefonisch of toch liever live chat? Zeker een aandachtspunt om rekening mee te houden als je op zoek bent naar de beste webinar software.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er genoeg opties waar je naar kunt kijken als je de juiste webinar software wil vergelijken. Denk heel goed na over welke wensen jij hebt en wat jouw doel is om een webinar te houden. Aan de hand daarvan kun jij een keuze maken welke webinar software het beste door jou gebruikt kan worden in de praktijk!