BESTE AUTOVERZEKERING 2024

BESTE AUTOVERZEKERING 2024

De afgelopen jaren zijn de premies van autoverzekeringen behoorlijk gestegen. Vooral jongeren merken veel van de premiestijgingen. De reden dat de autoverzekeraar kiest voor een stijging van de premie, heeft ermee te maken dat de afgelopen jaren ook de schadelast bij verzekeraars flink gestegen is.

Dat betekent dat de verzekeraar meer schadeclaims binnen heeft gekregen. De afgelopen jaren neemt het aantal claims toe, waardoor verzekeraars meer geld moeten uitkeren. De situatie is inmiddels dat er meer claims dan geld binnenkomen. Daardoor komen verzekeraars geld te kort en stijgen dus de premies voor de autoverzekeringen. Als verzekerde is het mogelijk toch te besparen op de beste autoverzekering 2024. Wij leggen uit hoe dat in zijn werk gaat.

BEOORDELING AUTOVERZEKERING 2024

Jaarlijks worden alle autoverzekeraars beoordeeld door verschillende partijen waarvan de Consumentenbond en Independer de bekendste zijn. Het enige nadeel van deze testen is dat ze nooit een volledig overzicht van autoverzekeraars tonen, ze testen alleen de autoverzekeraars waarmee ze een overeenkomst hebben. Om die reden hebben wij de testresultaten overzichtelijk in een tabel gezet, zodat jij nog makkelijker de beste autoverzekering van 2024 kunt vinden.

VerzekeraarIndepender (polisvoorwaarden All Risk)Consumentenbond (testoordeel)Premie berekenen
ABN Amro-8,6Meer informatie
AEGON9,38,2Meer informatie
Centraal Beheer8,48,0Meer informatie
Ditzo7,17,5Meer informatie
FBTO8,87,9Meer informatie
HEMA8,18,0Meer informatie
Inshared8,18,6Meer informatie
Nationale Nederlanden7,87,9Meer informatie
OHRA8,88,5Meer informatie
Univé6,77,3Meer informatie
Verzekeruzelf.nl7,86,8Meer informatie
Allianz Direct7,87,8
AON6,0
ASR6,07,8
de Goudse7,17,2
Klaverblad7,17,2
SNS7,17,6
Unigarant7,67,6
Zekur.nl7,6-

PREMIES AUTOVERZEKERING

De beste autoverzekering 2024 lijkt soms maar lastig te vinden. Veel mensen kiezen standaard voor de goedkoopste autoverzekering om zo te besparen op de vaste lasten. Maar de goedkoopste autoverzekering is niet altijd de beste autoverzekering. Ook de duurste autoverzekering is niet altijd de beste keus, omdat oververzekering mogelijk is. Hoe hoog de premies precies zijn, is afhankelijk van verschillende factoren. Het gaat dan vooral om de kenmerken van de auto, zoals bijvoorbeeld het bouwjaar en het merk. De verzekeraar kijkt ook naar het gedrag van de bestuurder. Hoe zit het met de schadevrije jaren en hoeveel kilometer legt hij af?

Daarom is het belangrijk niet alleen te kijken naar de hoogte van de maandelijkse premie, maar naar de voorwaarden. De voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen.

Premies op basis van persoonlijke voorkeuren
De weg op? Dan is het verplicht om een autoverzekering wettelijke aansprakelijkheid af te sluiten. Dit is de meest basale autoverzekering in Nederland. Het is ook meteen de goedkoopste autoverzekering die er is. Maar er zijn meer soorten autoverzekeringen. Daardoor zijn de dekkingen uit te breiden. Ook de premie neemt dan toe. Daarom is het verstandig om een lage premie WA-autoverzekering te kiezen en deze bijvoorbeeld aan te vullen met meerdere opties.

Met andere woorden: de keuze voor een autoverzekering is zeer persoonlijk. Of een autoverzekering de beste autoverzekering 2024 is, is voor iedereen verschillend. Iemand die amper kilometers maakt zal meer tevreden zijn met een WA-autoverzekering dan iemand die net een gloednieuwe auto heeft gekocht en zich dus optimaal wil verzekeren. Voor alle wensen zijn er verschillende mogelijkheden. Om de beste autoverzekering 2024 te vinden dient men dus de prijs en kwaliteit te vergelijken.

SOORTEN AUTOVERZEKERING 2024

In Nederland zijn er verschillende soorten autoverzekeringen. De WA autoverzekering is een autoverzekering die in Nederland verplicht is. Iedereen die de weg op wil, dient een dergelijke autoverzekering af te sluiten. Maar het is ook mogelijk een WA+ beperkt cascoverzekering af te sluiten. Wie helemaal geen risico wil lopen, kan een allrisk autoverzekering nemen. Alle premies zijn uiteraard bij iedere autoverzekeraar verschillend.

Het is belangrijk erbij stil te staan wat de verschillende autoverzekeringen bieden op het gebied van dekkingen. Men kan kiezen uit drie soorten verzekeringen: WA autoverzekering, WA+ beperkt casco en de allrisk (volledig casco)verzekering.

WA autoverzekering
Ten eerste bieden alle autoverzekeraars de WA autoverzekering aan. Het is een verplichte verzekering in Nederland. Dit betekent dat wie de weg op gaat, zijn auto tenminste WA dient te verzekeren. WA betekent: wettelijke aansprakelijkheid. Met andere woorden: de verzekerde dient zich verplicht te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid.

Als iemand een ongeluk veroorzaakt en daardoor de auto van de tegenpartij ernstig beschadigd raakt, of wanneer de bestuurder van die auto een letsel oploopt, kan hij de veroorzaker daarvoor aansprakelijk stellen. Dit noemt men de wettelijke aansprakelijkheid. Wettelijke aansprakelijkheid kan behoorlijk in de papieren lopen. Daarom is deze verzekering verplicht.

Doorgaans hebben de verzekeraars maximumbedragen voor wettelijke aansprakelijkheid. Daarbij wordt onderscheid tussen materiële en immateriële schade. De materiële schade houdt vaak de tastbare zaken in. Bij een ongeluk gaat dit in eerste instantie om schade aan de auto van de tegenpartij. Dergelijke schade wordt altijd tot maximaal 2,5 miljoen euro verzekerd. Letselschade behoort tot de immateriële schade. Omdat de gevolgen van een ongeluk blijvend en gecompliceerd kunnen zijn, is daarom meer budget uitgetrokken. De meeste verzekeraars vergoeden letselschade aan personen tot maximaal 7,5 miljoen euro.

Belangrijk om te weten: wanneer men een ongeluk veroorzaakt, is het mogelijk dat de premie van de autoverzekering wettelijke aansprakelijkheid zal stijgen. Dat heeft te maken met de positie op de bonus-malusladder.

WA+ beperkt casco autoverzekering
Wie ook de schade aan de eigen auto vergoed wil hebben, kan bij de keuze voor de beste autoverzekering 2024 kiezen voor een uitgebreidere dekking. Dit kan aan de hand van de WA+ beperkt casco autoverzekering. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze verzekering slechts beperkt.

Dit betekent dat de bestuurder van de verzekering niet alleen verzekerd is tegen de kosten van schade die hij aan een andere toebrengt, maar ook schade aan de eigen auto verzekerd kan worden. Let op: niet alle schade wordt bij een WA+ beperkt casco autoverzekering vergoed. Dit betekent dat wanneer men zelf een ongeluk veroorzaakt, de schade aan de auto toch niet vergoed wordt. Daarvoor is een allrisk autoverzekering nodig.

Een WA+ beperkt casco autoverzekering biedt dekking tegen schade door oorzaken van buitenaf. Daarmee wordt bijvoorbeeld bedoeld dat wanneer er (een poging tot) diefstal plaatsvindt of wanneer een ruit wordt ingetikt, de ontstane schade door de verzekering vergoed wordt. Daarnaast gaat het om schade als gevolg van natuurkrachten. Denk bijvoorbeeld aan een omgewaaide boom op een auto tijdens een storm. Of om grote hagelballen die het dak en het raam van de auto kunnen beschadigen. Voor dergelijke zaken is het mogelijk een WA+ autoverzekering af te sluiten. In veel gevallen is het raadzaam de polisvoorwaarden door te lezen, zodat men niet voor verrassingen komt te staan. In de polisvoorwaarden kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat de verzekerde zijn auto moet laten repareren bij een erkend herstelbedrijf, waarmee de verzekering een contract heeft afgesloten. In zulke gevallen krijgt men vaak korting op de premie van de autoverzekering.

Op zoek naar dekking tegen alle schade aan de eigen auto? Dan is het mogelijk voor een WA volledig casco verzekering (allrisk autoverzekering) te kiezen.

Allrisk autoverzekering
Wie een nieuwe auto heeft gekocht, wil deze zo optimaal mogelijk beschermen tegen schade. Het gaat dan niet alleen om schade van buitenaf, maar ook een ongelukje die men zelf veroorzaakt heeft. Bijvoorbeeld door een aanrijding met een andere auto of een eenzijdig ongeval.

Denk bijvoorbeeld aan een botsing met een paaltje of een boom. In dit geval kan de schade al snel flink in de papieren lopen. De allrisk autoverzekering is weliswaar de duurste autoverzekering die er is, maar ook de meest uitgebreide autoverzekering. Dit betekent dat de schade aan de auto als gevolg van een botsing gewoon voor rekening van de verzekeraar komt. De verzekerde heeft er zelf dus geen omkijken naar. Let wel op dat dergelijke schade claimen behoorlijk nadelig voor de premie kan zijn. Soms is het dus beter om de schade zelf te vergoeden en geen schade bij de verzekering te claimen. Dat is zeker bij kleine schade het geval. Dit heeft te maken met de zogenaamde no-claim.

Maar wanneer men onderdeel is van een groter ongeluk, kan de allrisk autoverzekering de beste autoverzekering 2024 zijn. Bij grote ongevallen is het afsluiten van een allrisk autoverzekering een uitkomst. Het maakt in dit geval namelijk niet uit of de bestuurder het ongeluk zelf heeft veroorzaakt of niet. In alle bovengenoemde gevallen wordt de schade vergoed. Dit betekent dat zeker bij grote schades het afsluiten van een dergelijk uitgebreide verzekering kan lonen.

Een allrisk autoverzekering is dus zeer aangeraden voor mensen met een relatief nieuwe auto of mensen die veel kilometers per jaar maken. De schade wordt altijd vergoed en dat is voor veel bestuurders een geruststellende gedachte. De allrisk autoverzekeringen kunnen op gebied van dekking en premie per verzekeraar verschillen.

Goedkoop of duurkoop?
Iedereen die een autoverzekering heeft geprobeerd afsluiten kent het dilemma: ga ik voor een goedkope autoverzekering of kies is een uitgebreidere dekking met een hogere premie? Welke autoverzekering de beste keuze is, is voor iedereen verschillend. Mensen die maar weinig kilometers rijden, zijn het goedkoopst uit met een WA autoverzekering. Deze autoverzekering dekt schade aan de tegenpartij, maar niet de eigen schade.

Maar wie meer kilometers maakt, kan wellicht beter voor de WA Plus autoverzekering of WA volledig casco verzekering kiezen. In geval van een extern ongeluk zoals natuurkrachten wordt de schade aan de auto dan toch uitgekeerd. En wanneer men veel kilometers maakt, kan een allrisk verzekering een betere optie zijn.

Als verzekerde is het belangrijk een balans tussen dergelijke zaken te vinden. Kies voor een autoverzekering die bij de persoonlijke wensen past. Een goedkope autoverzekering kan in sommige gevallen duurkoop zijn. Maar de duurste verzekering is niet altijd de beste autoverzekering 2024. De dekking is wel uitgebreid, maar wanneer men amper de weg op gaat, kan de premie in verhouding erg prijzig zijn. Het is daarom nuttig alle autoverzekeringen met elkaar te vergelijken en een goede dekking te kiezen.

Wanneer een auto ouder is dan vijf of tien jaar, kan het verstandig zijn om de dekking aan te passen. In veel gevallen is het ook mogelijk aanvullende dekkingen voor een verzekering af te sluiten.

No claim autoverzekering
Een no claim wordt bij veel autoverzekeraars gebruikt. Dat heeft ermee te maken dat verzekerden zich bewust moeten worden van de kosten van schade. De verzekeraar ziet graag dat de verzekerde zo min mogelijk schade rijdt. Daarom kunnen veilige bestuurders vaak een korting op de premie ontvangen.

Die korting wordt doorgaans berekend op basis van een zogenaamde no-claim. Daarmee wordt een bonus-malusladder bedoeld. Iedereen begint afhankelijk van de afgesloten polis op hetzelfde niveau. Goede bestuurders die nooit ongelukken claimen, kunnen na een jaar korting op de premie krijgen, omdat ze stijgen op deze ladder. Hoe hoger geklommen, des te hoger de korting op de premie. Maar men kan ook terugzakken op de premie autoverzekering, in het geval er veel schades worden geclaimd. In dat geval zal de premie toenemen. Het is dus zeer belangrijk om een no claim op de autoverzekering in de gaten te houden.

AANVULLENDE DEKKINGEN AUTOVERZEKERING AFSLUITEN

Het is mogelijk om op de hoofdverzekeringen zoals WA, beperkt casco en volledig casco nog aanvullende dekkingen op de autoverzekeringen te nemen. Het is uiteraard niet verplicht om een aanvullende dekking te nemen. De meeste Nederlandse autoverzekeraars werken daarmee aan de hand van modules. Bijvoorbeeld de module verkeersrechtsbijstand, ongevallenverzekering inzittenden, schadeverzekering inzittenden en de pechhulpverzekering.

Deze modules bieden extra dekking bij bijvoorbeeld juridische hulp bij een verkeersconflict. Het kan lastig zijn om een schuldige aan te wijzen. In dit geval wikkelt de verzekering de zaak dan af. Een ongevallenverzekering inzittenden dekt de schade wanneer een inzittende invalide wordt of zelfs overlijdt. De schadeverzekering inzittenden vergoedt de werkelijke schade. Bij dergelijke verzekeringen maakt het niet uit wie de schuldige is. Ten slotte is er de pechhulpverzekering. Deze vergoedt de kosten van autopech. Bijvoorbeeld door een mechanisch defect. De dekking kan voor Nederland en Europa worden afgesloten.

OVERSTAPPEN AUTOVERZEKERING

Overstappen op een andere autoverzekering loont. Maar houd wel rekening met de verschillende mogelijkheden: het is mogelijk een autoverzekering op te schorten of volledig op te zeggen. Beide opties verschillen van elkaar. Door over te stappen op een andere verzekeraar kan men profiteren van bijvoorbeeld welkomstbonussen en kortingen op de maandelijkse premie.

Opschorten autoverzekering
Ten eerste is er de mogelijkheid om een autoverzekering op te schorten. Dat is ideaal voor wanneer de verzekerde even geen autoverzekering nodig heeft. Door het opschorten wordt de polis stopgezet totdat men de verzekering weer nodig heeft. De nieuwe auto wordt dan tegen dezelfde voorwaarden verzekerd worden. Tijdens het opschorten blijven de schadevrije jaren over het algemeen drie jaar actief. Het is daarom mogelijk de polis maximaal drie jaar op te schorten.

Opzegtermijn autoverzekering
Wisselen van verzekeraar? Denk dan om de opzegtermijn bij de huidige autoverzekering. Deze kan bij iedere autoverzekeraar weer anders zijn. In sommige gevallen duurt het een dag, anders een maand of zelfs een jaar. Over het algemeen is de maximumcontracttijd een jaar met een opzegtermijn van een maand. Wie dus wil overstappen dient eerst de polisvoorwaarden erop na te slaan. Op die manier kunnen overstapboetes voorkomen worden.

AUTOVERZEKERINGEN VERGELIJKEN

Vergelijk hier alle autoverzekeringen van 2024, zodat je auto goed gedekt is. Met een autoverzekering dek je de schade die jij veroorzaakt aan andere auto’s en/of je eigen auto. Met behulp van de filters van onze autoverzekering vergelijker geef jij je persoonlijke wensen aan. Op die manier vind jij eenvoudig de goedkoopste autoverzekering van 2024 die past bij jouw situatie.