GOEDKOOPSTE MOBIEL ABONNEMENT 2022

Tegenwoordig kiezen steeds meer Nederlanders voor een mobiel abonnement. Steeds minder mensen kiezen nog voor prepaidkaarten. In vergelijking met een mobiel abonnement worden prepaidkaarten steeds duurder. Dit komt doordat de bundels van een mobiel abonnement verder worden uitgebreid.

Daarom gaan consumenten op zoek naar het goedkoopste mobiel abonnement 2022. Uiteraard is het afhankelijk van de eigen wensen welke mobiele aanbieder het meeste waar voor zijn geld biedt. Of een mobiel abonnement zoveel mogelijk of maar weinig data moet hebben, kan per persoon verschillen.

Daarom stellen we dat het goedkoopste mobiel abonnement 2022 sterk per persoon kan verschillen. Niet alleen de persoonlijke wensen, maar ook de regio waarin men het mobiele abonnement gaat gebruiken speelt een belangrijke rol in de keuze. De netwerken hebben namelijk allen een eigen gebied waar de ontvangst optimaal is. Daardoor kan het voorkomen dat in het noorden KPN het beter doet, terwijl in de Randstad T-Mobile als winnaar uit de bus komt. Dit is te zien op de dekkingskaarten. We raden aan alvorens een beslissing te nemen, eerder de snelheden en dekkingskaarten goed te bekijken. Het is niet nodig om het duurste mobiele abonnement met zoveel mogelijk data en belminuten te nemen. Geen enkele provider biedt namelijk de mogelijkheid om de capaciteit die men niet gebruikt mee te nemen naar een volgende maand. Daardoor betaalt de klant dus stelselmatig te veel. Kies daarom voor een abonnement die past bij de persoonlijke wensen.

Beoordelingen mobiele abonnementen

Ga je voor een nieuw mobiel abonnement? Je krijgt dan te maken met het kiezen van een telefoon én het kiezen van een provider. Hieronder vind je een overzicht van alle providers die telefoons aanbieden in combinatie met een abonnement. De providers worden jaarlijks getest door vele testpanels in Nederland. Eén van de bekendste is de Consumentenbond. Ook hebben wij de testresultaten van de website Beste Mobiele Providers meegenomen, zodat jij nog makkelijker een keuze kunt maken.

ProviderConsumentenbondBeste Mobiele ProvidersBekijk pakketten
Ben8,67,2Meer informatie
Hollandsnieuwe8,97,2Meer informatie
KPN8,57,1Meer informatie
Tele28,18,7Meer informatie
T-Mobile8,56,7Meer informatie
Vodafone8,36,8Meer informatie

Netwerken en virtuele operators

Een mobiele aanbieder wordt ook wel een operator genoemd. Er zijn in Nederland vier verschillende grote netwerken. Dit zijn KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2. Deze netwerken beschikken allen over eigen masten en doe mee aan de frequentieveilingen. Dit betekent dat deze netwerken hun eigen zendruimte inkopen om antennes te mogen plaatsen.

De netwerken investeren ieder jaar weer fors aan de aanleg van een beter netwerk. Daarom zijn de grote netwerken voor consumenten vaak iets duurder dan de virtuele operators. Veel consumenten beseffen niet dat een virtuele operator slechts gebruikmaakt van een groot netwerk en geen eigen antennes heeft. Het voordeel van een virtuele operator is dat deze vaak een kleiner kantoor en eigen administratie heeft. Daardoor bieden virtuele operators veel meer waar voor hun geld aan.

Zo zijn er bijvoorbeeld virtuele operators als Simyo, Ben en HollandsNieuwe. Dergelijke operators huren capaciteit van de grote netwerken. Daardoor kan het verschil in ontvangst verschillen. De meeste virtuele operators vermelden duidelijk op hun website bij welk netwerk zij zijn aangesloten.

Soms is het wel mogelijk dat de datasnelheid bij virtuele operators iets lager ligt dan bij de grote netwerken. De netwerken geven namelijk altijd eerst prioriteit aan de eigen klanten. Bovendien kunnen de virtuele operators een limiet op de datasnelheid zetten. Zo verbruikt de klant minder data en zal hij dus ook minder voor zijn mobiel abonnement betalen. Op die manier is het goedkoopste mobiel abonnement 2022 te vinden.

Soorten mobiel abonnement

Er zijn grofweg twee soorten mobiele abonnementen in Nederland verkrijgbaar. Het duurdere mobiele abonnement met telefoon en het goedkopere mobiel abonnement zonder telefoon. De laatste optie noemen we vaak sim only. Dat heeft ermee te maken dat de klant geen mobiele telefoon geleverd krijgt bij zijn abonnement. Deze regelt de klant zelf. Daardoor kun hij wel flink besparen op de maandelijkse telefoonrekening.

De kosten van het mobiel abonnement met telefoon liggen hoger. Voorheen zeiden aanbieders dat de consument een gratis mobiele telefoon kreeg bij een abonnement. Inmiddels is door tussenkomst van de rechter verplicht geworden voor de aanbieders aan te geven welk deel van het abonnement bestaat uit de kosten van de aanschaf van de smartphone. Daarom wordt een mobiel abonnement met telefoon in sommige gevallen aangemeld als lening bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Dit kan nadelig zijn voor bijvoorbeeld de aanvraag van een hypotheek. In dergelijke gevallen is men beter uit met een mobiel abonnement zonder telefoon. We leggen de verschillen uit.

Mobiel abonnement met telefoon
Bij een mobiel abonnement met telefoon betaalt men in de regel meer. Dat betekent dat de consument minder data en belminuten krijgt dan bij een sim only abonnement. In ruil daarvoor, kan hij een telefoon binnen het abonnement aanschaffen.

Zo heeft een mobiel abonnement met telefoon bijvoorbeeld een looptijd van twee jaar. Gedurende deze periode betaalt de klant twee verschillende zaken. Ten eerste zijn er abonnementskosten. Dit is de prijs van bijvoorbeeld het aantal belminuten, sms’jes en de internetbundel. Daarboven op geldt een premie voor de telefoon zelf. De telefoon is dus niet gratis, maar is onderdeel van het abonnement. Daarom is de mobiele telefoon een soort lening.

Voorheen gaven telecomproviders weleens aan dat ze gratis telefoons weggaven. Daar is door de rechter een stokje voor gestoken. Tegenwoordig moeten telecomproviders duidelijk aangeven welk deel van het abonnement de abonnementskosten bedraagt en welk deel de kosten voor de afbetaling van de mobiele telefoon bedraagt.

Dit betekent dat de aanschaf van een mobiele telefoon gezien wordt als een lening. Wanneer de smartphone onder de 250 euro gekost heeft, wordt deze lening niet geregistreerd door het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Dit heeft dus geen invloed op verdere leningen. Wanneer de smartphone duurder is, wordt dit gezien als een lening. Wie bijvoorbeeld kiest voor een mobiel abonnement met een nieuwe iPhone, waarde 1400 euro, wordt dit weldegelijk geregistreerd. Dit kan betekenen dat daardoor het maximaal te lenen bedrag voor een hypotheek enkele duizenden euro’s lager kan uitvallen. De mobiele telefoon wordt in dit geval als een soort schuld gezien.

Daarom besluiten steeds meer consumenten gebruik te maken van enkel het sim only abonnement. De afgelopen jaren is het aantal consumenten dat overstapt naar een sim only abonnement fors gegroeid.

Mobiel abonnement zonder telefoon (sim only)
Een mobiel abonnement zonder telefoon wordt ook wel een sim only abonnement genoemd. Deze abonnementen bieden vaak meer belminuten, sms’jes en data voor dezelfde prijs als bij een mobiel abonnement met telefoon. De consument krijgt van de aanbieder enkel een simkaart opgestuurd. Dit betekent dat hij zelf een telefoon moet regelen.

Dit is ideaal wanneer de consument nog een smartphone heeft die nog wel even mee kan. Een ander voordeel aan een sim only abonnement is dat deze bij een aantal providers tegen een kleine meerprijs maandelijks opzegbaar is. Is de kwaliteit van het netwerk niet wat men ervan verwachtte, dan kan men binnen twee maanden (een maand plus een maand opzegtermijn) weer overstappen naar een andere aanbieder.

Bovendien worden sim only abonnementen niet geregistreerd bij het BKR, omdat er geen sprake is van een lening. Dit betekent dat wanneer men een huis wil kopen en dus een hypotheek nodig heeft, men beter een sim only abonnement kan kiezen. In de regel bieden de abonnementen meer waar voor het geld. Zeker voor mensen die zelf een telefoon willen kopen is dit een uitkomst.

Prepaid of mobiel abonnement?
Prepaidkaarten bestaan in Nederland nog steeds, maar ze worden wel minder gebruikt. Mensen kiezen vaker voor een sim only abonnement. In veel gevallen is een sim only abonnement ook een stuk goedkoper dan een prepaidkaart. Bij een prepaidkaart wordt er namelijk afgerekend per minuut en dit kan per saldo fors duurder zijn dan wanneer men voor een abonnement kiest.

Enig voordeel van prepaidkaarten tegenover een mobiel abonnement, is dat een prepaidkaart vaak de mogelijkheid biedt het saldo zes maanden vast te houden, terwijl dit bij een mobiel abonnement niet mogelijk is.

Technieken

De mobiele technieken om ons heen veranderen snel. Waar we voorheen enkel konden bellen en sms’en, is het internet een belangrijk onderdeel van het mobiele verkeer geworden. We streamen onze vakanties live op Facebook, maken foto’s voor Instagram en houden de hele dag Facebook in de gaten. Ons mobiele gedrag verandert en daar spelen mobiele providers uiteraard op in.

Er zijn nog een paar netwerken die bij slecht bereik gebruikmaken van het 2G of 3G-netwerk. Deze netwerken staan bekend om hun stabiele netwerk, maar de datasnelheid ligt erg laag. Dat betekent dat het in veel mogelijkheden niet mogelijk is om bijvoorbeeld een filmpje op YouTube of een film op Netflix te bekijken.

Andere tijden vragen om andere technieken. Daarom hebben de netwerken allen flink geïnvesteerd in de aanleg van nieuwe technieken, zoals 4G en 4G+-snelheden. In principe is 4G nu bij alle providers de standaard. In sommige gevallen kan er nog terug worden geschakeld naar het 3G-netwerk, wanneer de verbinding niet toereikend is. Maar over een paar jaar wordt zelfs 5G al uitgerold. Waar moet de consument die gebruik wil maken van de laatste technische snufjes zijn?

4G snelheden
Hoe snel 4G echt is, is per provider verschillend. In omgevingen waar weinig zendmasten staan, zal de snelheid vanwege minder capaciteit lager liggen. De snelheid is dus vooral onderhevig aan bijvoorbeeld de afstand, maar ook aan hoe druk het op de zendmast is. Wanneer iedereen tegelijk gebruikmaakt van een zendmast, zal de snelheid lager zijn.

Maar in principe is het mogelijk om snelheden tussen de 25 Mbps en 125 Mbps met 4G te behalen. Voor sommige consumenten zal de snelheid van 4G daarmee een stuk hoger liggen dan bij de internetverbinding thuis. De snelheid is ook deels afhankelijk van de gebruikte frequentie.

Bij wandelen of stilstand zal de 4G snelheid optimaal zijn. Wanneer men in bijvoorbeeld de trein of de auto ziet, ligt de internetsnelheid doorgaans op slechts 12,5 Mb per seconde. Mensen die veelal live streamen op Facebook of Instagram, kunnen beter een 4G+-abonnement nemen. Daar liggen de snelheden nog veel hoger. Of er 4G of 4G+ mogelijk is, is te bepalen aan de hand van de dekkingskaart.

4G+ snelheden
De snelheden van het 4G+-netwerk liggen nog veel hoger. Zo is het mogelijk tussen de 150 en 300 Mbps te behalen bij de verschillende netwerken. Uit testen van marktonderzoeker P3 blijkt bijvoorbeeld dat de mobiele snelheid veel hoger ligt bij T-Mobile dan bijvoorbeeld bij KPN het geval is.

Daardoor adverteert T-Mobile dat zij ‘als beste getest’ zijn. De snelheid ligt hoger, maar vaak is het 4G+-netwerk nog niet voor alle klanten beschikbaar. Bovendien is het mogelijk dat men vaker terug zal vallen op 4G. Of 4G+ mogelijk te gebruiken is in de omgeving, wordt aangegeven op de dekkingskaart. Daarom raden we aan bij het kiezen van het goedkoopste mobiel abonnement eerst te kijken naar de dekkingskaarten en snelheden.

Toekomst: 5G
In de toekomst zullen er nog snellere mobiele verbindingen mogelijk zijn. Zo wordt internet of things – apparatuur aangestuurd door het internet – steeds belangrijker. Dat vraagt om een uitgebreider netwerk. De eerste telefoons met een nog hogere internetsnelheid zijn inmiddels al op de markt verschenen. 5G is in sommige landen al actief en wordt langzaam uitgerold.

Ook kunnen we in Nederland in sommige regio’s vanaf medio 2020 gebruik gaan maken van 5G. Dat was een van de beloftes die T-Mobile deed toen het samen wilde gaan met Tele2. Overige providers volgen mogelijk vanaf het begin van 2021. De snelheid liggen theoretisch tot wel 10 Gbit per seconde. Dat is honderden keren sneller dan 4G internet. 

Databundel

Uiteraard is het belangrijk te kijken naar de databundel. Lees wel goed de voorwaarden. Bij T-Mobile heeft men bijvoorbeeld het unlimited abonnement, maar binnen Europa geldt er een maximumverbruik van zo’n 18 GB in de maand. Dit betekent dat de bundel in het buitenland niet ongelimiteerd is, terwijl dit in Nederland wel het geval is. Bij een bundel van KPN met 50 GB data kan de volledige bundel wel volledig in Europa gebruikt worden. Bekijk bij het afsluiten van een mobiel abonnement of het nodig is veel data af te nemen.

Wie amper belt, sms’t of internet op de telefoon, heeft vaak met een kleinere databundel al voldoende. Dit is een stuk goedkoper en de beste manier om het goedkoopste mobiel abonnement van 2022 te vinden.

Gemiddeld verbruik Nederlanders
Uit onderzoek blijkt namelijk dat Nederlandse consumenten niet veel data nodig hebben. De gemiddelde consument verbruikt slechts 120 belminuten in de maand, verstuurt 10 sms’jes en gebruikt zo’n 1400 MB (1,4 GB) per maand aan data. Het dataverbruik neemt de afgelopen jaren wel steeds verder toe.

Telefoon abonnementen vergelijken

Op zoek naar het goedkoopste mobiele abonnement 2022? Het is dan raadzaam om de verschillende abonnementen met elkaar te vergelijken. Er zijn netwerken en virtuele providers die gebruikmaken van de grote netwerken. Vaak staat op de websites vermeld van welk netwerk een mobiele provider gebruikmaakt. Doorgaans zijn de goedkoopste abonnementen bij de virtuele providers te vinden.

Wie al een goede provider gevonden heeft en daar tevreden over is, kan het beste een mobiel contract met een looptijd van twee jaar nemen. Het is dan mogelijk een mobiel abonnement voor onder de 10 euro per maand af te sluiten.