BESTE CREDITCARDS IN 2023
Door de jaren heen wordt het steeds normaler om een creditcard te hebben als Nederlander. Zolang je binnen Nederland blijft is een normale pinpas vaak voldoende en heb je niet per se een creditcard nodig, maar als je naar het buitenland gaat is dat wel anders. Ook voor betalingen binnen Nederland kan een creditcard heel handig zijn. Op deze pagina zullen wij creditcards vergelijken, leggen we alle voordelen van de creditcards uit en zorgen wij ervoor dat jij alle informatie hebt om de beste creditcard voor jouw situatie uit te kiezen.
Inhoudsopgave
- 1. Wat is een creditcard?
- 2. Waarom een creditcard gebruiken?
- 3. Nederlandse en buitenlandse creditcards
- 4. Prepaid en zakelijke creditcards
- 5. Wat zijn de kosten van een creditcard?
- 6. Welke voordelen bieden creditcards?
- 7. Welke creditcard aanbieders zijn er?
- 8. Creditcards vergelijken POPULAIR
- 9. Een creditcard aanvragen, wat zijn de criteria?
WAT IS EEN CREDITCARD?
Wat is een creditcard en wat kun je er precies mee? In Nederland zijn we gewend te pinnen en dat doen we met een debitcard. Bij een debitcard wordt het geld direct van je bankrekening afgeschreven. Bij een creditcard kun je ook een betaling doen, maar wordt het bedrag pas op een later moment van je bankrekening geschreven. Dit gebeurt meestal 1x per maand van een betaalrekening die je aan de creditcard gekoppeld hebt. Uiteindelijk betaal je dus later dan het moment waarop jij de creditcard in een winkel of online gebruikt.
WAAROM ZOU JE EEN CREDITCARD GEBRUIKEN?
Er kunnen verschillende redenen zijn om een creditcard te gebruiken. Misschien heb je momenteel het geld niet op je bankrekening staan om iets te kopen. Indien je salaris gestort wordt voordat de maandelijkse afschrijving van de creditcard plaatsvindt dan is betalen met een creditcard een goede oplossing. Aankopen gedaan met een creditcard kunnen echter ook nog andere voordelen met zich meebrengen. Afhankelijk van het type creditcard zijn aankopen soms 6 tot 12 maanden lang verzekerd, kun je soms punten sparen die later in te wisselen zijn voor korting en is het soms de enige manier waarmee je kunt betalen. In Nederland zal dit laatste niet van toepassing zijn, je kunt tenslotte altijd wel pinnen, maar in het buitenland is dat een ander verhaal.
NEDERLANDSE EN BUITENLANDSE CREDITCARDS
Wereldwijd zijn er meer dan tienduizend verschillende creditcards. De grootste creditcardmaatschappijen zijn VISA en Mastercard waar lokale banken vaak een overeenkomst mee afsluiten. Op deze manier kan een bank in Nederland, zoals de ABN AMRO bank, een Mastercard uitgeven aan hun klanten. In principe is het dus een creditcard van Mastercard die gekoppeld wordt aan een Nederlandse betaalrekening. Eenmaal per maand wordt het betaalde bedrag met de creditcard van de betaalrekening afgeschreven.
Als Nederlander kun je niet zomaar iedere creditcard aanvragen. Over het algemeen kun je alleen creditcards afsluiten bij banken die in het land gevestigd zijn waar jij woont. Je moet namelijk je woonadres opgeven en dat dient in het land te zijn waar de bank actief is. Dus heb jij een creditcard in Amerika gezien met aantrekkelijke voorwaarden? Helaas kun je die niet aanvragen. Het is jammer dat je dan niet kunt profiteren van de aantrekkelijke voorwaarden, maar los hiervan is het ook niet altijd even praktisch. Een Amerikaanse creditcard gaat uit van de Amerikaanse Dollar (USD). In het geval je hier alleen betalingen mee uitvoert in Euro’s dan loop je al snel tegen extra wisselkoerskosten aan.
PREPAID EN ZAKELIJKE CREDITCARDS
Niet iedere creditcard werkt op dezelfde manier. Let bij het afsluiten van een creditcard dus goed op het type creditcard. Hieronder vind je de mogelijkheden.
Particuliere creditcards
Met een particuliere creditcard betaal je in (online) winkels en worden de gemaakte kosten eenmaal per maand van een gekoppelde bankrekening afgeschreven.
Zakelijke creditcards
De zakelijke creditcard werkt net zoals een particuliere creditcard, alleen heb je een geregistreerd bedrijf nodig om de creditcard aan te kunnen vragen.
Prepaid creditcards
Voordat je deze creditcard kunt gebruiken moet je geld overmaken. Vaak kan dit via iDeal. Met het opgewaarde tegoed kun je vervolgens overal betalen waar ze VISA of Mastercard accepteren. Op de prepaid creditcard staat het logo van de creditcardmaatschappij.
Virtuele prepaid creditcards
Tegenwoordig zijn er ook virtuele prepaid creditcards. Die werken hetzelfde als de normale prepaid creditcards, alleen krijg je geen pasje. Hierdoor kun je de virtuele creditcard alleen gebruiken voor online aankopen.
WAT ZIJN DE KOSTEN VAN EEN CREDITCARD?
De kosten van de creditcards lijken heel transparant, maar niets is minder waar. Je hebt namelijk niet alleen te maken met de kosten die je per maand of per jaar kwijt bent om een creditcard te gebruiken, maar ook krijg je vaak te maken met een wisselkoersopslag indien je betalingen in vreemde valuta doet en andere ‘verborgen’ kosten waar je in eerste instantie misschien helemaal niet bij stilstaat. Laten we de belangrijkste kosten eens op een rij zetten.
Vaste kosten creditcards
Voor de meeste creditcards moet je een bedrag per maand of per jaar betalen. Soms wordt er geadverteerd met een gratis creditcard, maar is het alleen voor klanten van diezelfde bank. Om in aanmerking te komen voor de gratis creditcard heb je wel een bankrekening nodig en daar betaal je een een klein bedrag per maand voor. Er zijn ook creditcards die echt gratis zijn, dus zonder maandelijkse of jaarlijkse kosten, maar soms hebben die andere ‘verborgen’ kosten waardoor je toch een en ander moet betalen.
Heel soms zijn er geen vaste kosten verbonden aan een creditkaart, maar is er wel sprake van een minimale besteding per jaar. Haal je deze limiet niet? Dan wordt er als nog een vast bedrag in rekening gebracht.
Wisselkoersopslag creditcards
Ga je op vakantie binnen de Eurozone? Betalingen bij een accommodatie of in een winkel kun je gewoon in Euro’s afrekenen met je creditcard. Aangezien je in Nederland een creditcard met de Euro als valuta aanvraagt betaal je dus in dezelfde valuta en is er geen sprake van wisselkoersopslag. Ga jij echter naar Azië op vakantie, dan reken je opeens af in bijvoorbeeld de Japanse Yen of Singaporese Dollar. Uiteraard is er een wisselkoers van toepassing op die transactie om de lokale valuta om te rekenen naar Euro’s, maar wat veel creditcardgebruikers niet weten is dat de creditcardmaatschappij daar nog een paar procent extra bij optelt. Bij Visa en Mastercard is dat meestal 2%, bij American Express is dat zelfs 2.5%. Op die manier wordt eigenlijk alles wat je koopt iets duurder. Het klinkt als een klein verschil, maar stel je geeft 4.000 euro uit op een vakantie dan praat je toch al over 80 euro.
Bij de meeste creditcards van OpenBank en N26 is geen wisselkoersopslag van toepassing. Bij beide banken krijg je een MasterCard, maar ondanks dat wordt er geen toeslag berekend.
Kosten voor geld opnemen bij creditcards
Vrijwel bij iedere creditcard betaal je een flink bedrag om geld uit een bankautomaat (ATM) te halen. Je hebt het dan al snel over minimaal 5 euro, ongeacht het bedrag dat je opneemt. Daar bovenop komt soms ook nog een extra toeslag die de bank/eigenaar van de automaat in rekening brengt. In principe is de vuistregel om je creditcard niet te gebruiken voor geldopnames. Gelukkig zijn er wel een paar uitzonderingen. OpenBank en N26 hebben een aantal creditcards waarbij je een paar keer per maand zonder extra kosten geld kunt opnemen. Lees wel de kleine lettertjes, want standaard is dit alleen van toepassing binnen de Eurozone, bij de duurdere creditcards kan dit soms ook kosteloos in andere valuta.
Andere kosten bij creditcards
Een creditcard zit in Nederland gekoppeld aan een bankrekening. Het is de bedoeling dat er voldoende geld op de bankrekening staat, zodat alle creditcard uitgaven eenmaal per maand afgeschreven kunnen worden. Lukt dit niet? Dan sta je in het rood bij de creditcardmaatschappij en dat is zoals je kunt verwachten een andere inkomstenbron voor dit soort bedrijven. De rentes kunnen flink oplopen, dus zorg ervoor dat je niet meer uitgeeft dan je daadwerkelijk bezit.
WELKE VOORDELEN BIEDEN CREDITCARDS?
Afhankelijk van de creditcard die je kiest kun je rekenen op leuke extraatjes. Het zal afhangen van je levensstijl wat het meest interessant voor je is. Reislustige consumenten kunnen bijvoorbeeld sparen voor korting op vliegtickets, maar voor een ander kan het interessant zijn om korting te krijgen bij aangesloten partners van de creditcardmaatschappij.
Welkomstcadeau
Iedereen die creditcards uitgeeft ziet jou graag komen als klant. Je wordt soms direct bij het aanvragen van een creditcard beloond. Denk aan een korting op de maandelijkse/jaarlijkste kosten of in het geval van een Flying Blue American Express kaart direct Miles die je later kunt besteden voor korting op vliegtickets. Laat het welkomstcadeau niet de belangrijkste factor zijn voor de keuze van de creditcard. Een mooi cadeau is leuk, maar uiteindelijk wil je de kosten van een creditcard minimaliseren.
Korting bij partners
Zowel MasterCard als Visa hebben een selectie van partner waardoor je met korting andere producten kunt kopen. Hoewel deze partners kunnen wisselen gedurende het jaar kun je wel vooraf zien welke bedrijven/winkels aangesloten zijn. Misschien heb jij nog een behoorlijke uitgave gepland staan bij een partner. Met een mooie korting in het vooruitzicht maakt dat een specifieke creditcard natuurlijk aantrekkelijker.
Miles sparen bij Flying Blue
Flying Blue, het loyaliteitsprogramma van KLM, is verbonden aan American Express. Voor iedere uitgave met je creditcard spaar je Miles die vervolgens aan tickets, of producten in de KLM shop, besteed kunnen worden. Zo spaar je dus een mooie korting of misschien wel een complete vlucht bij elkaar. Heb je interesse in de American Express kaart, maar vlieg je niet of weinig? Je kunt ook een ‘normale’ American Express kaart aanvragen. Je spaart dan Membership punten die je kunt omwisselen voor korting bij andere partners.
Airmiles
Veel mensen sparen Airmiles in Nederland. MasterCard heeft een overeenkomst met Airmiles waardoor je voor iedere uitgave Airmiles kunt verdienen. Ben jij zo’n Airmiles spaarder? Misschien is dit een doorslaggevend voordeel bij de keuze die jij maakt.
WELKE CREDITCARD AANBIEDERS ZIJN ER?
Het is goed om te weten dat er slechts een aantal creditcardmaatschappijen in de wereld zijn. Zij geven sowieso hun eigen creditcards uit, dus je wordt dan direct een klant van de creditcardmaatschappij. Echter sluiten de maatschappijen ook overeenkomsten met banken en grote winkel(ketens), zoals De Bijenkorf, waardoor je ook een creditcard kunt afsluiten via de ban of een winkel.
In Nederland heb je uiteindelijk altijd een MasterCard, Visa kaart of American Express kaart, echter de instantie die de kaart uitgeeft bepaald welke kosten eraan verbonden zijn en welke of je recht hebt op leuke extraatjes.
CREDITCARDS VERGELIJKEN
Met slechts 3 creditcardmaatschappijen verwacht je dat het vergelijken van creditcards een fluitje van een cent is. Dat is niet het geval, want in Nederland heb je keuze uit meer dan 35 creditcards. Dit komt dus door de vele banken/winkels die de kaarten uitgeven. In de onderstaande tabel hebben we een overzicht gemaakt.
EEN CREDITCARD AANVRAGEN, WELKE CRITERIA ZIJN ER?
In de vergelijkingstabel heb je het al kunnen, soms zijn er eisen die gesteld worden om in aanmerking te komen voor een creditcard. Bij de prepaid creditcards is dat niet het geval, die zijn dus zonder een specifiek inkomen en BKR-toetsing aan te vragen. Voor alle niet prepaid creditcards geldt er wel een minimum jaarinkomen en zal er bij de aanvraag ook een BKR-toetsing gedaan worden. De reden hiervoor is dat de creditcardmaatschappij een groter risico loopt dat creditcarduitgaven uiteindelijk niet betaald kunnen worden door de klant.
Bestedingslimiet
Los van het minimale inkomen is er een bestedingslimiet gekoppeld aan de creditcard. Vaak staat dit standaard op 1.000 euro of 2.500 euro, afhankelijk van je inkomen. Wil je het graag verhogen? Dit is meestal aan te vragen met het bewijs dat je voldoende inkomsten hebt.
VEELGESTELDE VRAGEN
Wat is de beste creditcard?
Dit zal voor iedere gebruiker anders zijn. Het ligt aan je uitgavepatroon en je levensstijl. Uiteindelijk zal je een afweging moeten maken tussen de kosten van de creditcard en de eventuele extraatjes die op de langere termijn weer voordelen met zich meebrengen. Op deze pagina kun je heel makkelijk creditcards vergelijken, zijn de kosten overzichtelijk in een tabel geplaatst en kun je ook zien welke voordelen iedere creditcard biedt.
Kan ik een creditcard via Wijs Vergelijken afsluiten?
Nee. Wijs Vergelijken is een informatieve website waarop uitgelegd wordt wat de aandachtspunten zijn voor het afsluiten van een creditcard of andere product/dienst. Via onze website kun je wel naar creditcardaanbieders gaan waar wel een creditcard af te sluiten is.