BESTE TANKPASSEN IN 2024

Welke tankpas past bij jou?

Wil je een tankpas vergelijken voor 2024? Je bent niet de enige. De tankpas wordt in Nederland steeds meer aangevraagd en gebruikt. Dat is met een reden, want het brengt veel voordelen met zich mee. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten voordat je een tankpas aanvraagt. Met deze informatie is het makkelijker om de verschillende tankpassen met elkaar te vergelijken en de beste tankpas uit te kiezen voor jouw situatie. Heb je een elektrische auto? Lees dan onze pagina over de beste laadpassen.

Voordeligste tankpas 2023 - MoveMove Tankpas

WAT IS EEN TANKPAS?

Een tankpas is een handige pas die het tanken van de auto een stuk makkelijker maakt. Dat komt mede doordat het niet langer nodig is om de bonnen voor het zakelijk tanken te bewaren. Elke maand wordt er namelijk een factuur van alle tankbeurten opgemaakt. Daarbij is het mogelijk precies in te zien wanneer er getankt is en welke andere diensten er bij de tankpas horen.

Want met de tankpas is het mogelijk meer te doen dan alleen brandstof af te rekenen. Sommige tankpassen bieden bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om mobiel te parkeren. Met andere tankpassen is het weer mogelijk bijvoorbeeld ook een carwash af te rekenen. Of er zijn financiële mogelijkheden zoals het instellen van een bestedingslimiet.

In principe werkt een tankpas op dezelfde manier als een normale bankpas. Een tankpas is altijd voorzien van een magneetstrip. Bij het tankstation dient men dus de pas door deze betaalautomaat te swipen, net als vroeger bij de pinpas met magneetstrip het geval was. Bij een onbemand tankstation moet de magneetstrip aan de onderzijde van de pas zitten. Om gebruikers erop te wijzen hoe ze precies moeten afrekenen, zijn sommige tankpassen voorzien van extra aanwijzingen. Tijdens het afrekenen wordt gecontroleerd of men met een vervangende auto rijdt. Indien dat niet zo is, moet men de optie ‘nee’ selecteren. Daarna moet men de kilometerstand invoeren, voor een zo compleet mogelijke administratie.

Sommige tankpassen werken niet alleen in Nederland, maar standaard ook in de BeNeLux. Soms is het ook mogelijk om daar buiten te tanken. Daarvoor moet meestal een Europese tankpas worden aangevraagd. Om deze reden is het slim voor het aanvragen van de tankpas alle aanbieders en opties met elkaar te vergelijken. Dit kan op verschillende manieren. Door te kijken naar of de pas geschikt is voor alleen grote ondernemers, of ook voor kleine ondernemers. Door te kijken naar de paskosten per maand, eventuele transactiekosten op te vragen en te bekijken waar de tankpas geaccepteerd wordt. Meestal geldt er per tankpas ook een maximaal aantal voertuigen. Niet alle voertuigen komen altijd in aanmerking voor de tankpas. Het is dus belangrijk voor aanvraag deze punten goed door te nemen. Vaak is dit ook terug te vinden in de algemene voorwaarden.

Beste tankpas 2023 - MoveMove Tankpas

KAN IK EEN TANKPAS AANVRAGEN?

Over het algemeen is een tankpas een zakelijk product. Het gebeurt niet vaak dat een tankpas ook voor consumenten te verkrijgen is. Een tankpas is immers vooral bedoeld om de administratie eenvoudig bij te houden. Daarom bieden de meeste aanbieders een zakelijke tankpas aan. Deze is geschikt voor iedereen die zakelijk een auto heeft. Er zijn wel eisen gesteld aan het begrip ‘zakelijk’. Dat betekent dat het bedrijf tenminste in moet staan geschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en belasting aan de Nederlandse staat moet betalen. Over het algemeen zijn er vijf soorten organisaties die een tankpas aan kunnen vragen.

Deze organisatievormen zijn: eenmanszaken, zoals freelancers, hoveniers en andere ZZP-bedrijven. Vennootschap onder Firma (VOF) is een organisatievorm die ook geaccepteerd wordt. Verder kan de tankpas worden aangevraagd door bijvoorbeeld stichtingen en verenigingen, alsmede het MKB.

Een tankpas is dus vooral bedoeld voor de zakelijke markt. Een dergelijke tankpas wordt vaak aangeduid met termen als ‘tankpas zzp’ of ‘tankpas mkb’. Daarmee wordt meteen duidelijk voor welke doelgroep de tankpas precies bedoeld is. Het aantal mensen dat een tankpas gebruikt, is de afgelopen jaren steeds meer toegenomen. Dat komt vooral doordat het aantal zzp’ers de afgelopen jaren ook gestegen is. Inmiddels hebben we meer dan 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland, waardoor steeds meer mensen een tankpas gebruiken.

De tankpas is een zakelijke kaart waarmee onder meer brandstof afgerekend kan worden. Het grote voordeel van een tankpas is dat het gemakkelijk is om er belastingaangifte mee te doen. De Nederlandse Belastingdienst eist van ondernemers dat zij zakelijke kosten betalen uit zakelijke betaalmiddelen. Dit kan bijvoorbeeld een zakelijke bankrekening zijn, maar bij het tanken wordt ook een tankpas gezien als zakelijk betaalmiddel. Deze moet uiteraard wel op naam van de onderneming, stichting of vereniging staan.

Het is wel belangrijk te weten dat de tankpas alleen bedoeld is voor zakelijk gebruik. Wie privé of contant betaalt, kan de btw simpelweg niet aftrekken. Dat betekent dus dat het geen zin heeft om dit op te geven aan de Belastingdienst.

AANBIEDERS VAN TANKPASSEN

Wie besloten heeft dat hij een tankpas wil aanschaffen, kan daarvoor terecht bij de diverse aanbieders. Er zijn behoorlijk wat aanbieders in Nederland die de tankpas aanbieden. Maar wat is de beste tankpas? De tankpas is onder te verdelen in twee verschillende categorieën: de universele tankpas en de merkgebonden tankpas. Beide hebben voordelen en nadelen. Bekende aanbieders van tankpassen zijn bijvoorbeeld Tankpas.nl, MoveMove, Shell, GO Tankpas en Total. Elke aanbieder heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Zo zijn de tankpassen van Tankpas.nl en MoveMove goed beoordeelde tankpassen met het grote voordeel dat je vrijwel overal in Nederland kunt tanken. Je hoeft dus niet per se bij een Total of Shell station benzine te halen. Deze tankpassen omvatten echter nog veel meer. Zo kun je ook een ritje met het openbaar vervoer of het schoonmaken van je auto in de carwash met de kaart betalen. De kosten verschijnen aan het eind van de maand op je factuur. Hetzelfde geldt voor parkeerkosten bij Tankpas.nl. In combinatie met Yellowbrick kunnen ook deze kosten op de maandelijkse factuur gezet worden.

Total
Verder biedt aanbieder Total ook een tankpas aan. Dit merk kennen we vooral van de benzinestations. Het gaat hier om een zogenaamde merkgebonden tankpas. Dit houdt in dat het alleen mogelijk is om bij tankstations van Total te tanken. Deze card heet de Total Card en biedt de mogelijkheid te tanken bij alle tankstations van Total in Europa. Iedereen die zakelijk wil tanken kan er gebruik van maken. De pas is niet alleen geschikt voor zzp en mkb, maar ook voor transporteurs. Het is met deze pas mogelijk om in heel Europa te tanken bij de tankstations van Total en Elan. Daardoor bieden ruim 12.000 tankstations de mogelijkheid met deze tankpas af te rekenen.

GO Fuelcard
De GO Fuelcard is ook een populaire tankpas die door veel Nederlanders gebruikt wordt. Ze richten zich op ZZP’ers (1-3 tankpassen), het MKB (4-10 tankpassen) en transportbedrijven die nog meer tankpassen nodig hebben. Je tankt in Nederaldn bij 1.650 stations van onder andere Esso, Texaco, BP (bemand), Total, Firezone en Haan. In heel Europa zijn dat zelfs 5.290 tankstations. De GO Fuelcard is dus een samenwerking tussen deze tankstations. In plaats van hun eigen tankpas uit te brengen hebben ze de handen ineengeslagen wat voor de automobilist natuurlijk ideaal is. Behalve tanken kun je uiteraard ook de kosten van de carwash op de kaart zetten, is het mogelijk om limieten per pas in te stellen en krijg je netjes iedere maand een factuur met btw.

Tankpas.nl
Een andere aanbieder is Tankpas.nl waarmee je bij alle tankstations in Nederland kunt tanken. Met een handige Europese module voeg je er nog eens 55.000 tankstations in heel Europa aan toe. Handig voor de zakelijke rijder die vaak over de grenzen gaat. Bij Tankpas.nl kun je ook eenvoudig de kosten van het openbaar vervoer, parkeren en de carwash toe laten voegen aan de maandelijkse factuur. Een leuke extra is dat het bijvullen van vloeistoffen gratis aangeboden wordt. Voor 6 euro per maand voeg je pechhulp toe aan de kaart en dat maakt Tankpas.nl een mooie all-in-one pas voor de zakelijke gebruiker. Tenslotte denken ze bij Tankpas.nl ook nog een beetje aan het milieu. Ze steunen diverse projecten die zich inzetten voor het compenseren van CO2.

MoveMove
Tenslotte heeft MoveMove ook een tankpas uitgebracht. Dit is de zogenaamde mobiliteitspas. Er is een reden waarom deze pas zo heet. Naast tanken is het namelijk ook mogelijk reiskosten voor het OV, zoals: de trein, bus en metro af te rekenen. Tegen betaling biedt MoveMove ook nog andere diensten zoals tanken/laden in Europa. En wanneer men meerdere kaarten tegelijk afneemt, hanteert de aanbieder een zogenaamde staffelkorting. De pas is verkrijgbaar voor zzp en vof. Er zijn ook specifieke voordelen voor het mkb zoals beheer van het wagenpark en de koppeling met verschillende boekhoudpakketten of voertuigsystemen.

Beste tankpas 2023 - MoveMove Tankpas

TANKPASSEN VERGELIJKEN VOOR 2024

Zoals hierboven is te zien, zijn er behoorlijk wat aanbieders van een tankpas. Iedere tankpas heeft voordelen- en nadelen. Een voordeel kan bijvoorbeeld de brede acceptatie door heel Europa zijn. Tegenover een voordeel als het feit dat de pas gratis is, kan als nadeel gelden dat de pas alleen in Nederland mag worden gebruikt. Er zijn dus diverse afwegingen te maken alvorens voor een bepaalde aanbieder van de tankpas te kiezen.

Wat is de beste tankpas? We raden aan te kijken naar de verschillende factoren voor een tankpas.

Geschikt voor kleine en grote ondernemers
Is de pas geschikt voor kleine en grote ondernemers? Sommige aanbieders richten zich vooral op de grotere mkb-bedrijven. Zzp’ers en VOF’s zijn dan wel welkom, maar de pas is vaak minder aantrekkelijk voor de doelgroep. Er zijn maar weinig aanbieders die alleen grote ondernemers accepteren. De ‘geschiktheid’ slaat dus niet zo zeer op of men inderdaad een groot bedrijf moet zijn, maar of de pas wel aantrekkelijk is voor kleinere bedrijven.

Paskosten per maand
Bij het vergelijken van de verschillende aanbieders spelen de paskosten uiteraard een belangrijke rol. Er zijn aanbieders die wat nadelen hebben, zoals een minder hoge acceptatie bij tankstations in Nederland. Andere tankpassen bieden juist diensten aan, waarbij het mogelijk is om door heel Europa te tanken. Met sommige tankpassen is het mogelijk alleen brandstof af te rekenen, terwijl andere aanbieders weer de mogelijkheid bieden om ook de kosten van het reizen in het OV te betalen.

Zulke opties brengen vaak extra kosten met zich mee. Daarom zijn er diverse aanbieders die een kleine vergoeding per maand voor het gebruik van een tankpas vragen. Deze vergoeding ligt vaak tussen de 5 en 10 euro per maand. Uiteraard kan het voor zzp’ers die vooral in Nederland werken aantrekkelijker zijn om een gratis tankpas aan te vragen. Zeker gezien zo’n tankpas bij vrijwel alle tankstations in Nederland wordt geaccepteerd, kan dit een voordeligere keuze zijn.

Eventuele transactiekosten
Let bij het kiezen van een tankpas goed op. Soms is een tankpas niet zo ‘gratis’ als het lijkt. Wanneer iets gratis is, is de kans groot dat er op een andere manier aan de tankpas verdiend wordt. Bijvoorbeeld door het toepassen van transactiekosten per tankbeurt. Dit komt binnen Nederland niet heel vaak voor, maar bij tanken in het buitenland vaker. Deze transactiekosten staan vermeld in het tarievenoverzicht wanneer de kaart wordt afgesloten. We raden daarom aan voor het afsluiten van een tankpas eerst goed alle voorwaarden en tarieven door te nemen. Op die manier kan een tankpas met een vaste vergoeding per maand zonder eventuele transactiekosten toch een stuk voordeliger zijn. Een gratis tankpas is weer een goede optie voor wie weinig tankt. De transactiekosten zijn dan lager dan een eventuele maandelijkse vergoeding. Welke tankpas de beste keuze is, hangt dus af van de persoonlijke situatie.

Acceptatie tankstations
Een tankpas is er in twee soorten: de universele tankpas en de merkgebonden tankpas. Met een universele tankpas is het mogelijk in heel Nederland te tanken, ongeacht bij welk merk tankstation dit is. Afhankelijk van de tankpas zijn daar soms wel beperkingen in, want niet iedere tankpas heeft afspraken met alle merken tankstations. Met de tankpas van MoveMove en MKB Brandstof kun je in principe overal terecht. Echter is de tankpas van Shell uitsluitend voor Shell tankstations geschikt. Soms is de acceptatie alleen in Nederland of BeNeLux, maar het is vaak ook mogelijk een Europese tankpas aan te vragen.

De merkgebonden tankpas is vaak iets goedkoper, maar biedt ook een beperking. Zo kan men met de Total Card bijvoorbeeld alleen tanken bij de Total tankstations in Europa. Andere merken tankstations accepteren de kaart niet. Dit hoeft geen probleem te zijn als je met name in Nederland rijdt en vlakbij een Total tankstation woont of werkt.

Maximaal aantal voertuigen
Vaak is een tankpas verbonden aan een maximaal aantal voertuigen. Als zzp’er is één voertuig voldoende, maar vaak biedt de aanbieder de mogelijkheid tot tien auto’s toe te voegen aan de tankpas. Dat is ideaal voor wie een wagenpark heeft. Andere tankpassen zijn vooral voor kleinzakelijk gebruikt bedoeld en dan is het dus niet mogelijk meerdere auto’s toe te voegen. Lees hiervoor eerst de voorwaarden.

Voertuigen die in aanmerking komen
Bij lang niet alle tankpassen komen de verschillende voertuigen meteen in aanmerking. Bij sommige tankpassen gelden er restricties. Zo is het mogelijk dat de aanbieder alleen personenauto’s accepteert. Het is dan dus niet mogelijk om met de tankpas een vrachtwagen bij te tanken. Dit is afhankelijk van de doelgroep waarop de aanbieder zich richt. Bij mkb-aanbieders is de kans dat vrachtwagens geaccepteerd worden een stuk groter dan bij aanbieders die zich vooral op zzp’ers richten.

Extra mogelijkheden
Met lang niet alle tankpassen is het alleen mogelijk om te tanken. De meeste aanbieders bieden tegenwoordig veel meer diensten aan. Een voorbeeld is MoveMove die de mogelijkheid biedt om bijvoorbeeld ook de carwash, parkeren en het openbaar vervoer af te rekenen. Inmiddels is dit mogelijk bij de meeste tankpas aanbieders. Dit zijn aanvullende opties die geactiveerd kunnen worden en ze zijn dus niet gratis.

Financiële mogelijkheden
Er zijn niet veel aanbieders te vinden die dit doen, maar soms is het mogelijk op basis van gebruik van de tankpas en jaarlijkse winst een borg te vragen van een aanbieder. Deze borg kan dan gebruikt worden als onderpand voor bijvoorbeeld een lening. Andere aanbieders bieden zelf de mogelijkheid om een bestedingslimiet op te nemen. Op die manier kan men tanken op krediet. De meeste aanbieders stellen wel strenge eisen aan deze financiële mogelijkheden. Het loont altijd naar de mogelijkheden te vragen, voordat men een tankpas aanschaft.

Beste tankpas 2023 - MoveMove Tankpas


Kosten pas (p/m)€6,95
Via deze link
3 maanden €0
€9,90 (eerste 3 maanden: €4,95)€3,50€4,99€0,75€0€1
Transactiekosten tanken NL€0€0€0€0€0€0€0
Dekking Nederland99%99%25%39%30%25%10%
Tanken buitenland?Nederland
Rest Europa: + €1,- p/m
Benelux
Rest Europa: +€0,50 p/m
Nederland +
Rest Europa
BeNeLux, Duitsland, FrankrijkBeNeLuxBeNeLuxBeNeLux
Ook voor ZZP'ers?✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️
BTW-factuur?✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️
Factuur per maand?✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️
ContractduurGeenGeenGeenGeenMaandelijksGeenJaar
OpzegtermijnMaandelijksMaandelijksPer directPer directMaandelijksPer directJaarlijks
Ook parkeren?✔️✔️✔️
Parkeren zonder 3e partij?✔️✔️Alleen bij Q-Park
Ook carwash?✔️✔️✔️✔️✔️✔️
Ook pechhulp?
Ook OV?✔️
Instellen limiet?✔️✔️✔️✔️
BijzonderhedenBespaar door te tanken bij goedkopere tankstations.Borg van €200 per pasOok tanken bij EssoEenmalige activatiekosten van €15€0,09 p/l korting bij BP tankstations0,09 p/l korting bij 2 Total stations naar keuze

Alle tarieven zijn excl. btw

WAT IS DE GOEDKOOPSTE TANKPAS IN 2024?

De goedkoopste tankpas is niet altijd de tankpas met de laagste maandelijkse kosten. Het hangt af waar je de tankpas allemaal voor wilt gebruiken. In de bovenstaande tabel kun je snel en makkelijk alle tankpassen vergelijken. De Esso tankpas is in principe gratis, maar je kunt er alleen bij Esso mee tanken en je moet de tankpas van tevoren opwaarderen. Wil je graag overal in de BeNeLux kunnen tanken dan is MoveMove momenteel de goedkoopste tankpas van Nederland. Daarnaast hebben ze een actie waarbij je de eerste 3 maanden geen abonnementskosten hoeft te betalen.

Beste tankpas vergelijken

ONZE BEOORDELING VAN TANKPASSEN

Om deze pagina met informatie en de vergelijkingstabel samen te stellen hebben we meer dan een week onderzoek gedaan. Daarnaast updaten we de pagina regelmatig, zodat alles actueel blijft. Uiteindelijk hebben wij de tankpassen een cijfer gegeven op basis van de mogelijkheden die je ermee hebt en daarbij hebben we ook naar de kosten gekeken. Hieronder vind je onze beoordelingscijfers van de tankpassen:

AanbiederOnze beoordelingAanvragen
BP6,5Meer informatie
Esso6,5Meer informatie
GO Tankpas7,0Meer informatie
MKB Brandstof8,5
Meer informatie
MoveMove9,5Meer informatie
Shell7,0Meer informatie
Tankpas.nl9,0Meer informatie
Total7,5Meer informatie