STARTERS CHECKLIST: TIPS VOOR ALS JE OP JEZELF GAAT WONEN

Waarom gaat deze checklist jou helpen?

Je hebt je huurhuis of koophuis net geregeld, ga je dit binnenkort doen of ben je benieuwd naar wat er allemaal bij komt kijken en waar je aan moet denken als je op jezelf gaat wonen? Lees dan deze checklist: op jezelf wonen door. In deze checklist kan je niet alleen lezen wat er belangrijk is, maar je kan ook heel veel vergelijken. Van een inboedelverzekering tot een energieleverancier vergelijken. Ook hebben we een lijst gemaakt met spullen die je vaak niet kan missen als je op jezelf gaat wonen.

Verhuizing doorgeven

Ga je voor het eerst op jezelf wonen? Dan weten de instanties waar je bekendstaat nog niet dat je verhuisd bent. Een verhuizing geef je altijd door bij de gemeentelijke basisadministratie, maar ook bij bijvoorbeeld je zorgverzekeraar en de Belastingdienst. Zo ontvang je alle post op het juiste adres. Zorg er altijd voor dat het juiste adres bekend is, omdat dit anders kan leiden tot gemiste post. Je geeft de verhuizing dus ook door bij bijvoorbeeld je huisarts, apotheek en dergelijke.

Gas, water, licht

Je stond er misschien niet zo bij stil toen je nog bij je ouders woonde, maar gas, water en licht is niet vanzelfsprekend. Er moet voor betaald worden en deze rekeningen horen dus bij je maandelijkse vaste lasten. Zeker als je alleen of met zijn tweeën woont, is het belangrijk om deze zaken eerst goed van tevoren uit te zoeken.

Energie leveranciers vergelijken
Het vergelijken van energieleveranciers kan jaarlijks honderden euro’s schelen. De stroom wordt toch altijd geleverd door het energienet en dat betekent dat welke aanbieder je ook kiest, je nooit zonder elektriciteit komt te zitten. Daarom is jaarlijks overstappen op een andere energieleverancier zo aantrekkelijk. Je komt dan in aanmerking voor de jaarlijkse welkomst cadeau’s of kortingen, blijf daarom altijd goed je energie leveranciers vergelijken.

TIP: Als je nu via ons een energiecontract afsluit óf overstapt, dan krijg je van ons een Bol.com tegoedkaart t.w.v. 10 euro cadeau.

Bol Actie - Gratis cadeaukaart

Verspilling verminderen
Een andere manier om te besparen op de kosten van gas, water en licht is door minder te verspillen. Zelfs als je heel zuinig met gas, water en licht omgaat, kan dit toch nog leiden tot hoge kosten. Bij het op jezelf wonen is het slim alvast te letten op het energielabel van de woning die je gaat kopen of huren. Het is slim om je huis goed te isoleren om zo kosten te besparen.

Watervoorziening
Er moet natuurlijk ook water uit de kraan komen. Daarvoor dien je iedere maand een bedrag te bepalen aan het waterbedrijf. Wie je waterbedrijf is, verschilt per regio. Zo heb je doorgaans de keuze uit Vitens (Friesland, Overijssel, Flevoland, Gelderland, Utrecht), Waterbedrijf Groningen (Groningen), Waterleiding Maatschappij Drenthe (Drenthe), Waternet (Utrecht, Noord-Holland), NV PWN (Noord-Holland), Dunea (Zuid-Holland), Evides (Zuid-Holland, Zeeland), Oasen (Zuid-Holland), Brabant Water (Noord-Brabant) en Waterleiding Maatschappij Limburg (WML). Niet elk waterbedrijf is dus in dezelfde regio actief. In sommige regio’s kan het voorkomen dat je helemaal niets te kiezen hebt.

Internet, TV en bellen

Tegenwoordig kun je er niet meer omheen; iedereen heeft internet, tv en bellen in huis. Steeds meer aanbieders bieden deze diensten in één pakket aan. Zo’n pakket is doorgaans een stuk goedkoper dan alle diensten apart afsluiten. Uiteraard is het ook mogelijk dat je al een contract bij een andere mobiele provider hebt en daar heel tevreden over bent. Dan is het ook mogelijk alleen een pakket voor Internet en TV af te sluiten. Bekende providers zijn Ziggo, KPN en T-Mobile Thuis. Maar in sommige regio’s kun je ook kiezen voor kleinere providers zoals Delta of Caiway. Het kan behoorlijk lonen om alle aanbieders van internet, tv en bellen met elkaar te vergelijken. Verder krijg je meestal korting als je mobiel bellen combineert met internet en TV. Bij Ziggo krijg je bijvoorbeeld een aantal euro korting als je ook Vodafone hebt. Je krijgt op dit moment dan ook dubbele data. Bij KPN en T-Mobile geldt hetzelfde. Alles bij één provider onderbrengen kan dus heel voordelig zijn voor het totale kostenplaatje. Daarom is het belangrijk dat je de mogelijkheden en prijzen goed vergelijkt.

Boodschappen doen

Als je op jezelf gaat wonen zal de broodplank niet zomaar meer gevuld zijn. Je moet dagelijks, wekelijks of maandelijks boodschappen gaan doen. De dagelijkse boodschappen tot een behoorlijke kostenpost voor de Nederlandse huishoudens. Met een beetje moeite kun je wel stevig besparen op de kosten. We geven in Nederland gemiddeld voor een eenpersoonshuishouden zo’n 150 tot 180 euro per maand aan boodschappen uit. Als gezin ben je doorgaans meer kwijt, maar naar verhouding minder, omdat er meerdere inkomens zijn en het dus makkelijker is om producten in bulk te kopen.

Tips om goedkoper boodschappen te doen
We geven de volgende tips om te besparen op boodschappen. Ten eerste is het slim om een lijstje te maken. Wat heb ik nog en wat wil ik de komende dagen eten? Maak een lijstje en wijk er niet van af. Zo verklein je de kans dat je een impulsaankoop doet. Betaal met cash, want dan weet je wat je uitgeeft. Zo blijf je beter binnen je budget. Je kunt het beste boodschappen doen als je net gegeten hebt, want dan ben je minder in verleiding om nog even een broodje bij de bakker te halen of te kiezen voor die zak M&M’s die bij de kassa liggen. Blijf ook de prijzen van boodschappen per winkel vergelijken. Soms is de aanschaf van een huismerk net zo goed als de aanschaf van een duurder A-merk.

Belangrijke verzekeringen

Je waardevolle spullen in huis verzekeren (inboedelverzekering)
Op jezelf wonen betekent ook dat je risico loopt op verlies van je spullen. Denk bijvoorbeeld aan je inboedel. Ook al lijkt het in eerste instantie niet zo, de kans is groot dat je toch een hoop spullen van waarde hebt zonder dat je dat weet. Het is dus belangrijk dat die spullen goed verzekerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan je grote flatscreentelevisie, laptop of gamecomputer. Wat als er brand uitbreekt en alle dure spullen verloren gaan? Dan is het handig om een inboedelverzekering te hebben, want deze vergoedt de waarde van de spullen die verloren zijn gegaan. Zo kun je de spullen opnieuw kopen en je leven na zo’n ingrijpende gebeurtenis weer oppakken. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel handig. Deze verzekering is aangeraden voor zowel huurders als kopers.

Je koophuis/appartement verzekeren (opstalverzekering)
Ga je geen woning huren, maar je eerste woning meteen kopen? Dan heb je naast een inboedelverzekering ook een opstalverzekering nodig. De inboedelverzekering verzekert de losse spullen in huis. De opstalverzekering verzekert alles wat aan de woning vastzit. Denk bijvoorbeeld aan laminaat dat je aan de grond hebt verlijmd. Na een overstroming komt het laminaat omhoog en moet deze vervangen worden. In zo’n geval kun je je opstalverzekering aanspreken. Om aan een hypotheek te komen moet je meestal kunnen bewijzen dat je zo’n verzekering af gaat sluiten. Niet wettelijk verplicht, maar meestal wel noodzakelijk.

Een aansprakelijkheidsverzekering
Ten slotte: wat gebeurt er als je ergens op visite gaat en je een duur voorwerp stukmaakt? Dan kan de schade van je ongelukje verhaald worden op jou. Dat gebeurt als de eigenaar van het voorwerp je wettelijk aansprakelijk stelt. Hiervoor kun je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Deze verzekering is niet verplicht, maar zonder deze verzekering moet je de schade zelf vergoeden. Daarmee is dit een handige verzekering om te hebben. Vind je de premie te hoog? Dan kun je de prijzen van de verschillende verzekeringen vergelijken om een lagere premie te vinden.

Huurtoeslag

Wanneer heb je recht op huurtoeslag?
Niet iedereen kan meteen een woning kopen als hij op zichzelf gaat wonen. Daarom zullen de meeste starters eerst een woning huren. Ga je een woning huren, dan hoef je de huur meestal niet helemaal zelf op te brengen. Je kunt namelijk in sommige gevallen huurtoeslag krijgen. De overheid ondersteunt je dan in de kosten van de huur. Maar let op: bij duurdere woningen of een hoog inkomen is een huurtoeslag niet mogelijk. Daarom is het slim om via de website van de Belastingdienst een proefberekening te maken. Zo weet je binnen een aantal stappen of je huurtoeslag kunt krijgen.

Hier moet je op letten
Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo mag je inkomen bijvoorbeeld niet te hoog zijn. Hoe hoog het inkomen mag zijn, hangt onder meer af van de huurprijs, je leeftijd en de samenstelling van je huishouden (alleen of samen). De huur mag verder niet hoger zijn dan 737,14 euro (in 2020). Als alle bewoners jonger zijn dan 23 jaar, mag de huur niet hoger zijn dan 432,51 euro. Als je al een kind hebt dat bij je woont, mag je maximaal voor 737,14 euro huren. Verder moet je een zelfstandige woonruimte huren. Dat betekent: een eigen toegangsdeur die op slot kan, eigen keuken en eigen wc. Niet voor alle zelfstandige woningen kun je huurtoeslag krijgen. Ga je op een woonboot wonen of op een recreatiepark, dan krijg je geen huurtoeslag. En voor sommige onzelfstandige woningen kun je wel huurtoeslag krijgen.

Ten slotte: je vermogen mag niet te veel spaargeld hebben om aan huurtoeslag te komen. Je mag maximaal 30.486 euro gespaard hebben. Ga je samenwonen, dan mag je samen maximaal 61.692 euro gespaard hebben. Heb je een thuiswonend kind met een vermogen terwijl hij jonger is dan 18 jaar? Dan telt dat bedrag toch mee bij het eigen vermogen.

Grote uitgaven die je misschien vergeet

Naast de verzekeringen, en andere vaste lasten heb je ook te maken met eenmalige uitgaven die je moet doen als je voor het eerst op jezelf gaat wonen. Vaak is het best pittig om je hele interieur en alle apparatuur in één keer aan te schaffen. Daarom zijn er veel mensen die van tevoren beetje bij beetje alvast spullen kopen voor hun uitzet. Alle spullen hoeven ook niet nieuw te zijn. Vaak ben je tweedehands een stuk goedkoper uit.

Een paar handige tips
Een wasmachine kost nieuw al gauw een paar honderd euro. Dan heb je nog een wasdroger, koelkast en diepvries nodig. Je wilt immers je eten gekoeld kunnen bewaren. Vergeet ook niet servies, bestek, een pannenset en ander keukengerei zoals een waterkoker of een tosti apparaat. Een televisie kost nieuw tussen de 500 en 1000 euro, maar deze kun je ook tweedehands kopen via Marktplaats of Facebook Marketplace. Nieuwe meubels zijn een flinke aanslag op je budget, maar kringloopwinkels bieden vaak goed uitziende meubels voor een zacht prijsje. Verder moet je denken aan de kosten per vierkante meter van bijvoorbeeld vloerbedekking, ook hier zijn regelmatig leuke aanbiedingen te vinden. Zo doen sommige bedrijven ook wel eens acties waarbij ze gratis je vloer komen leggen, dit kost normaal dan ook nog eens extra per vierkante meter. En je moet licht in je woning hebben, dus dien je een paar (slimme) lampen aan te schaffen. Kies in ieder geval voor LED-licht, want dat scheelt vaak al veel in de energiekosten.

Gemeentelijke kosten

Hondenbelasting
Wonen in een gemeente is niet gratis. Zo kan het maar zo voorkomen dat je voor het hebben van een huisdier zoals een kat of een hond een heffing moet betalen. Kattenbelasting komt niet vaak meer voor, maar hondenbelasting is voor sommige gemeenten nog steeds een goede bron van inkomsten. De hondenbelasting kan per gemeente flink verschillen. De goedkoopste gemeente rekent helemaal geen kosten voor het hebben van een hond, maar de duurste gemeentes in Nederland vragen tot wel 125 euro op jaarbasis aan ‘blaftaks’. Eigenaren van honden vinden die belasting niet eerlijk, omdat er voor katten meestal niet betaald hoeft te worden. De duurste gemeente in Nederland is Groningen met een prijs van 125 euro per jaar. Daarna komen Den Haag en Hendrik-Ido-Ambacht. Houd je meer honden, dan komt daar vaak nog een fors bedrag bij. Gemiddeld betaal je aan hondenbelasting zo’n 76 euro op jaarbasis.

Afvalstoffenheffing
Verder heb je uiteraard afval dat je weg moet gooien. Het afval dien je te scheiden in de groene en grijze container en in de speciale zakken voor plastic artikelen. Vrijwel alle gemeentes in Nederland zijn het afval gescheiden gaan inzamelen. Het laten afvoeren van afval is zeker niet gratis. Daarvoor betaal je een afvalstoffenheffing. Als eenpersoonshuishouden betaal je gemiddeld 198 euro op jaarbasis aan afvalstoffenheffing. Heb je een huishouden uit meerdere personen, dan ben je ongeveer 250 euro per jaar kwijt. De kosten van de afvalstoffenheffing kunnen per gemeente behoorlijk verschillen.

Waterschapsbelasting
Ten slotte die je ook te betalen voor de waterschapsbelasting. Al is het hemelwater dat in je dakgoot valt, je moet er wel voor betalen. Dit noemen we de waterschapsbelasting. Deze belasting verschilt in hoogte per gemeente. Je betaalt gemiddeld zo’n 114,56 euro per jaar aan waterschapsbelasting, maar als je meerdere personen in het huishouden hebt, ga je daar fors meer voor betalen.

Terugkerende kosten als je op jezelf gaat wonen (in & uitgaven)

Ten slotte: houd rekening met terugkerende kosten als je op jezelf gaat wonen. Je betaalt altijd hypotheek of huur. Bij de huur hoort vaak nog een deel aan servicekosten. Daarnaast betaal je maandelijks voor het gebruik van energie en de watervoorziening. In sommige gevallen moet je ook gemeentelijke belastingen betalen. Daarnaast ben je al snel 50 tot 70 euro per maand kwijt voor internet, televisie en bellen. Zo’n 150-180 euro per maand gaat op aan boodschappen bij een eenpersoonshuishouden. Een opstalverzekering voor kopers of inboedelverzekering voor huurders en kopers is niet verplicht, maar zeker noodzakelijk om te hebben. Denk daarnaast ook aan het lidmaatschap van de voetbalvereniging, de lokale fitness club of een andere sport. Meestal betaal je ook nog ongeveer een tientje per maand voor Netflix of Spotify. Mobiele telefonie kost ook een aantal tientjes per maand. En dan nog de zorgkosten, zoals de zorgverzekering, aanvullende zorgverzekering en het eigen risico. Wil je besparen op je maandelijkse kosten, dan kun je diensten met elkaar vergelijken. Dit zijn de meest voorkomende vaste kosten op een rijtje:

• Hypotheek/huur;
• Servicekosten;
• Energie;
• Watervoorziening;
• Gemeentelijke belastingen;
• Internet, TV & bellen;
• Boodschappen;
• Verzekeringen;
• Sportlidmaatschappen;
• Multimedia (zoals Netflix/Spotify etc.);
• Mobiele telefonie;
• Zorgkosten